TCDD'nin 18 ihalesi üç gözde müteahhite gitti

TCDD’nin toplam 13 milyar 185 milyon TL maliyetli 18 ihalesi, Cengiz, Kolin ve Kalyon arasında paylaştırıldı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, kamuoyunda, ‘beşli çete’ olarak isimlendirilen holdinglerin aldığı toplam 18 TCDD ihalesinin maliyeti 13 milyar 185 milyon TL oldu.

Yüksek maliyetli ihalelerde yoğunlukla pazarlık ve ‘belli istekliler arasında’ yöntemleri tercih edildi.

ADRES HEP AYNI

Cengiz İnşaat, 2011-2018 yıllarını kapsayan yedi yıllık dönemde TCDD’den 5,3 milyar TL’lik ihale aldı. Cengiz’in aldığı altı TCDD ihalesinin yalnızca biri açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilirken üçü, “Belli istekliler arasında”, ikisi ise pazarlık yöntemiyle yapıldı.

Cengiz İnşaat’a verilen en yüksek maliyetli TCDD ihalesi ve sözleşme maliyeti ise “Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi: 891 milyon 591 TL” oldu.

AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen kamu ihalelerinin büyük bölümünün yüklenicisi olan Kolin İnşaat ise TCDD’den sekiz ihale aldı. 2013-2018 yılları arasında alınan ihalelerin toplam büyüklüğü kayıtlara, 3,9 milyar TL olarak geçti. İhalelerin beşinde açık, üçünde ise “Belli istekiler arasında” yöntemlerine başvuruldu.

Kolin’in aldığı en maliyetli TCDD ihalesinin Cengiz, Özgün Yapı, Kalyon ve Fors ortaklığıyla üstlenilen, “Yol altyapı inşaatı yaptırılacaktır” ihalesi olduğu öğrenildi.

Kalyon İnşaat’ın TCDD’den aldığı dört ihalenin toplam sözleşme bedelinin ise 3,8 milyar TL olduğu bildirildi.

Şirketin TCDD’den, 2017-2019 yılları arasında aldığı dört ihalenin üçü, “Belli istekliler arasında” gerçekleştirilirken bir ihalede pazarlık yöntemi kullanıldı.

AKP iktidarının kamu ihaleleriyle yüz milyarlarca lira aktardığı inşaat şirketleri Cengiz, Kolin ve Kalyon, dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirket arasında yer alıyor.

Dünya Bankası’nın, “Altyapı Yatırımlarına Özel Sektör Katılımı Veri Tabanı”na göre, 1990-2020 yılları arasında en çok ihale alan şirketler listesinde Türkiye’den toplam beş şirket ilk 10’da bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Site aidatlarına ilişkin yeni yasa mecliste
Darbedilen okul polisi ateş açtı, yanlışlıkla berberi vurdu
Suudilere BAE şoku: Sonun başlangıcı olabilir
İzmir’de itfaiyenin hızlı müdahalesi faciayı önledi
ABD'den dikkat çeken karar: Trump’lı 'America250' pasaportları geliyor!