Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan yazar ve ulusal yayın organlarında köşe yazarlığı yapan Atilla Tuygan'ın sosyal medyadan tanıştığı Sim Campell'in özel görüntülerini yine sosyal medyadan paylaşması üzerine görülen davada yazara ceza verildi.
Atilla Tuygan, 2020 yılında Sim Campell ile sosyal medya üzerinden tanıştı. İkili bir süre sonra arkadaş oldu ve görüntülü olarak internet üzerinden konuşmaya devam etti. Atilla Tuygan bu görüşmeler sırasında Sim Campell'in özel görüntülerini ekran kaydıyla aldı.
Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre, bir süre sonra Atilla Tuygan ile Sim Campell arasında sorunlar yaşandı ve araları bozuldu. Bunun üzerine Atilla Tuygan, Sim Campell'in özel görüntülerini üçüncü kişilere e-posta yoluyla gönderdi.
Ayrıca kadını, elindeki görüntüleri başka kişilere ve çocuğunun öğretmenlerine göndermekle tehdit etti.
Süreç emniyette devam etti
Sim Campell'in şikâyetçi olması üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Atilla Tuygan'ın bilgisayarı incelemeye alındı.
Yapılan inceleme sonucunda Atilla Tuygan hakkında “tehdit” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlamalarıyla dava açıldı.
'Adalete güveniyorum' dedi
Davanın 5'inci ve karar duruşması Bodrum 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya sanık Atilla Tuygan, taraf avukatları, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği temsilcileri katıldı. Tuygan, duruşmada yaptığı savunmada adalete güvendiğini belirterek beraat talebinde bulundu.
Kararını açıklayan mahkeme, sanık Atilla Tuygan'a “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan 2 yıl hapis cezası verdi. Bu ceza, indirim uygulanarak 1 yıl 8 aya düşürüldü ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.
5 bin TL ceza da ertelendi
Sanık hakkında ayrıca şantaj suçlamasıyla açılan dava kapsamında, mahkeme heyeti eylemi “sair tehdit” olarak değerlendirdi ve 120 gün adli para cezasına hükmetti.
Bu ceza, gün başına 100 TL olarak hesaplanarak toplam 12 bin TL olarak belirlendi. Daha sonra bu miktar 5 bin TL’ye indirildi ve hükmün açıklanması bu ceza için de geri bırakıldı.
"Kadına şiddette eğitimli, eğitimsiz ayrımı yok"
Campell'in avukatı konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:
"Bugün 2023 yılında internet üzerinden müvekkilim Sim Campell aleyhine işlenen tehdit, şantaj, özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarına dair yargılamanın son celsesi yapıldı. Yargılamada sanık Atilla Tuygan, sözü edilen suçlardan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçu sabit olduğundan iki yıl hapis cezası aldı. Bu ceza 1 yıl 8 ay olarak indirime tabii tutuldu ve hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Sanık şantaj suçundan değil ama Sahir tehdit nitelemesiyle 120 gün adli para cezası aldı. Bu da 100 gün adli para cezası şeklinde çevrildi.
Sonuç olarak bugün, kadına şiddetin bir başka boyutu olan, hukuk literatüründe 'intikam pornosu' dediğimiz özel hayatın gizliliğini ifşa nedeniyle sanık cezayı almıştır. Bu ceza örnek olacaktır. Bir kez daha şunu gördük ki kadına şiddette eğitimli, eğitimsiz ayrımı yok. Entelektüel insanların da aynı eril kibirle nasıl bir şiddet uyguladığını gördük. Ne mutlu ki yargı, bunu cezasız bırakmadı."