Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 Ocak 2025’te yeni yönetmelikle pestisit limitlerinde güncellemeye giderek Avrupa Birliği (AB) standardı getirmiş ve üç ayda uyum sağlanacağını belirtmişti. O tarihten önce yürürlükteki hükümlere uygun olarak üretilmiş gıdaların ise raf ömrü boyunca piyasada bulunabileceği bildirilmişti.
Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre son bir haftada Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 13 ürün ‘zehir’ ve ‘kansorejen’ madde tespit edildiği gerekçesiyle reddedildi.
11 Mart: Armut, antep fıstığı, organik antep fıstığı, biber, kuru incir
Hırtvatistan Türkiye’den aldığı armutlarda metoksifenozid tespit etti. Bu pestisitte izin verilen limit 0,01 mg/kg – ppm. Analiz sonuçlarıysa 0,043 mg/kg – ppm. Güvenli limitin 4,3 katı.
Armutlar sınırdan reddedildi.
Antep fıstığı
Türkiye’den İtalya’ya gönderilen antep fıstıklarında Aflaktoksin B1 saptandı. İzin verilen limit 8,0 µg/kg – ppb. Analiz sonuçlarıysa 13,4 ± 0,9 µg/kg – ppb. Yani 1,6 katı. Total Aflatoksin oranıysa güvenli limitin 1,86 katı.
Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla sınırdan geri gönderildi.
Organik antep fıstığı
İtalya’ya gönderilen organik antep fıstıklarında da izin verilen limitin 1,7 katı Aflatoksin B1 çıktı. Total aflatoksin oranıysa 2,39 katı.
Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderildi.
Taze biber
Bulgaristan Türkiye’den aldığı biberlerde permethrin saptadı. Bu pestisitte izin verilen limit 0,05 mg/kg – ppm. Analiz sonuçlarıysa 0,145+/-0,073 mg/kg – ppm. Yani iki katı.
Ürünler ‘potansiyel risk’ denilerek sınırdan geri gönderildi.
Almanya da aynı gün taze biberlerde asetamiprid bulduğunu bildirdi. Bu pestisitte izin verilen limit 0,30 mg/kg – ppm. Tespit edilense 0,42 mg/kg – ppm. Yani 1,4 katı.
Kuru incir
Almanya, Türkiye’den gönderilen kuru incirlerde izin verilen limitin 6,4 katı Aflatoksin B1 tespit etti. Total aflatoksinse 5,8 kat fazla bulundu.
Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla sınırdan geri gönderildi.
12 Mart: Kimyon
Çek Cumhuriyeti Türkiye menşeili kimyon tohumlarında izin verilen limitin 1,5 katı pirolizidin alkaloitleri saptadı.
Ürünler ‘potansiyel risk’ denilerek piyasadan geri çekildi.
13 Mart: Kayısı
Almanya Türkiye’den aldığı kayısı parçacıklarında Aflatoksin ve Okratoksin A tespit etti. Total Aflatoksin miktarı izin verilen limitin 3 katı çıktı. Analiz sonuçlarında bulunan Okratoksin A miktarıysa maksimum sınırın 3,5 katı bulundu.
Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla alıkonuldu.
14 Mart: Kuru incir, kaymak, incir, haşhaş ezmesi
Türkiye’den Hollanda’ya giden dilimlenmiş kuru incirlerde Okratoksin A saptandı. İzin verilen limit 8 µg/kg – ppb. Analiz sonuçlarında çıkan miktarsa 61 µg/kg – ppb. Yani 7,6 katı.
Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla sınırdan reddedildi.
Ülkeye giden incirlerde de güvenli limitin 5,5 katı Aflatoksin B1 ve 2,8 katıysa Okratoksin A bulundu.
Bunlar da ‘tehlikeli’ koduyla sınırdan reddedildi.
Kaymak
Belçika Türkiye’den aldığı kaymakta izinsiz E202 katkı maddesi buldu. Ürünler piyasadan geri çekildi.
Haşhaş ezmesi
Hollanda Türkiye’den aldığı haşhaş ezmesinde alerjen fındık ve susam tohumları tespit etti. Ürünler ‘tehlikeli’ koduyla göndericiye iade edildi.
Almanya da haşhaş ezmesinde beyan edilmemiş alerjenlerden susam ve yer fıstığı buldu. Ürünler hakkında ‘tehlikeli’ koduyla bilgi geçildi.
Kuru incir
Almanya Türkiye menşeili kuru incirlerde izin verilen limitin 2,7 katı Aflatoksin B1 saptadı. Total Aflatoksin miktarıysa 2,74 kat fazla çıktı.