Silifke Kalesi'nde arkeolojik kazı: 'Tılsımlı mezar tableti' bulundu

Silifke Kalesi'ndeki çalışmalarda, Bizans Dönemi'nde yapı ya da mezarı kötülükten koruması amacıyla yapıldığı değerlendirilen "tılsımlı mezar tableti" bulundu.

Mersin'in Silifke ilçesinde 185 metredeki tepede yer alan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen 13. dönem kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Roma döneminden 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan Mersin'deki Silifke Kalesi'nde yürütülen arkeolojik çalışmalarda yeni bulguya rastlandı.

AA'nın haberine göre Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran'ın başkanlığındaki 25 kişilik ekip, "kent" yapısına sahip kaledeki caminin çevresindeki kazılarda bulunan mezar tableti topraktan çıkardı.

Bugünün nazar boncuğu


Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, mezar tabletinin Bizans Dönemi'ne ait olduğunu tespit ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"İçindeki yazılardan anladığımız kadarıyla o yapıyı ya da mezarı her türlü kötülük ve düşmandan korumak amacıyla yapılmış sihirli, tılsımlı bir tablet bu. Tablet çok büyük bir ebatta değil ama içeriği ve yazı stiline baktığımızda çok şey verebilecek buluntu. Günümüzde bazı insanların nazar boncuğu, dua ve önemli saydıkları bir malzeme gibi düşünürsek, o dönemde de bunlar var."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: Bu Pazar 9. Cumhurbaşkanı Dalyasında 2. Cumhurbaşkanını Dinliyor Olabiliriz
Hollanda iki cins kediyi sahiplenmeyi yasakladı: Acı çekiyorlar
Chrome olmadan Google ne kadar değerli?
Urfi Çetinkaya'nın avukatından gazeteci Seyhan Avşar'a tehdit
İddia: Erdoğan’dan teğmenler talimatı