Rusya’dan Türkiye’ye yeni gümrük vergisi yolda... Meyve ve sebzeciler risk altında!

Avrasya Ekonomik Birliği Türkiye’nin de olduğu 76 ülkeyi tercihli tarife sisteminden çıkarmayı planlıyor. Böylece birçok ürüne gümrük vergisi uygulanacak.

Pandemide ekonomisi ciddi yara alan Türkiye, önemli ihracat pazarlarında da sıkıntı yaşama riski ile karşı karşıya. Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), aralarında Türkiye'nin de olduğu 76 ülkeyi tercihli tarife sisteminden çıkarmayı planlıyor.  Rusya, Kazakistan ve Belarus gibi Türkiye açısından önemli ihraç pazarlarının olduğu birliğin aldığı kararlar ile başta tarım olmak üzere pek çok ürüne fazladan gümrük vergisi uygulanacak.

AEB, kararı aldı ancak henüz uygulamaya koymadı. Kararın her an devreye alınması riski nedeniyle zor bir dönem geçiren Türk üreticilere bir darbe daha vurulacağı ifade ediliyor. AEB üyesi ülkelere tercihli tarife sistemiyle milyarlarca dolarlık mal satılmasının yanı sıra, yüzde 25'lere varan vergi avantajı da sağlanıyor.

ÜRETİCİ AÇISINDAN KAYIP

Diğer rakip ülkelere karşı vergi avantajının kaybedilmesi ile birlikte Türkiye'nin rekabetçiliği daha da azalacak. Maliyetleri artan Türk ihracatçılar, yaş sebze ve meyve gibi kuvvetli olduğu alanlarda rakipleri ile mücadele edecek. Uygulamanın devreye alınması ile hem ihracat kaybının olacağı hem de üreticilerin kayıp yaşayacağı belirtiliyor. Akdeniz ve Ege bölgelerinde sadece ihracata çalışan yaş sebze ve meyve üreticilerinin ürünlerinin de ellerinde kalma riskinin büyük olduğu kaydediliyor.

Meyve ve sebzeciler risk altında

Tercihli tarifenin kaldırılmasıyla birlikte Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarından birisi olan Rusya'da milyarlarca dolarlık kayıp yaşaması söz konusu. Rusya'ya geçen yıl 950 milyon dolar yaş meyve ve sebze, 141 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller, 100 milyon dolar hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 26 milyon dolar kuru meyve ve mamulleri ile 17 milyon dolarlık da tütün ihracatı gerçekleştirildi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

AKOM İstanbul için beklenen haberi verdi: Bu hafta hava nasıl olacak?
Alagöz Maden ve taşeron şirket şikayetçi oldu: Sekü protestocuları hakkında soruşturma
İstanbul'da 'Oh Be Dünya Varmış Derneği' üzerinden milyonluk vurgun: Çok sayıda gözaltı var
Hantavirüs dehşeti yaşanan gemide Türk YouTuber da varmış! Ruhi Çenet yaşadıklarını anlattı
Kirliliğine neden olan AKP’li vekilin maden şirketine 2.5 milyon TL ceza: 'Ruhsatları derhal iptal edilsin'