Diyarbakır'da tutuklanan gazetecilerin iddianamesini hazırlayan savcı ile mahkeme heyetinde yer alan eşinin görev yerinin değiştirilmesi yönündeki Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararı hakkında Resmi Gazete'de yayımlanan bilgiyi paylaşması sonrasında tutuklanan gazeteci Fırat Can Arslan’ın avukatı Nuray Özdoğan, "Bu durumda HSK veya Resmi Gazete’yi basanlar da mı bu hakim ve savcıları hedef göstermiş oluyor?" tepkisini gösterdi.
Avukat Özdoğan, tutuklamaya gerekçe yapılan maddenin savcı ve hakimleri kapsamadığını da belirterek, soruşturmanın "mağdur olduğu" iddia edilen yargı mensuplarının ısrarıyla başlatıldığını söyledi.
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da gözaltına alınan ve 16 Haziran 2022’de tutuklandıktan sonra 11 Temmuz’da görülen ilk duruşmada tahliye edilen gazetecilerin soruşturmasını yürüten savcı ve evli olduğu davanın üye hakiminin HSK kararıyla görev yerlerinin değiştirildiğine dair sosyal medyada yaptığı paylaşım sonrasında 25 Temmuz’da Ankara’daki evine yapılan polis baskını ile gözaltına alındı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, paylaşımı retweet eden T24 editörü Sibel Yükler, MA muhabiri Delal Akyüz, Bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz de gözaltına alındı. Emniyet ve adliye işlemleri ardından Arslan “Kamu görevlisini hedef göstermek” iddiasıyla tutuklanırken, diğer gazetecileri adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.
‘GÖZDAĞI VERİLİYOR’
Gazeteci Arslan’ın emniyet ve adliyedeki işlemlerini takip eden avukat Özdoğan, müvekkilinin tutuklanması hakkında Mezopotamya Ajansı'na yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında 24 Temmuz’da haklarında “yakalama” kararı çıkarılan gazetecilerin, ertesi gün polislerin ev baskını ile gözaltına alındığı bilgisini verdi. Gözaltı gerekesi olarak Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6’ncı maddesinin gösterildiğini söyleyen Özdoğan, soruşturmayı açan savcı ile “hedef” gösterildiği iddia edilen savcının daha önce mesai arkadaşı olduklarına dikkat çekti.
Özdoğan, "Tabii, bu olağanüstü bir durum. İlgi maddeden bir baskın yapıp gözaltına almak, gözdağı anlamına geliyor. Gözaltına alınan kişiler kamuda bilinen ve gazetecilik faaliyetini yürüttükleri belli olan kişiler” dedi. Özdoğan, soruşturma ve gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğu ve "intikam güdüsüyle" yapıldığının altını çizdi.
‘SAVCI VE HAKİMLER O KAPSAMA GİRMİYOR’
Özdoğan, gözaltında bulunan Arslan ve Yükler’e polis sorgusunda sadece bir soru sorulduğunu, gazetecilerin ise söz konusu sorguda gazetecilik mesleği gereği paylaşım yaptıkları yönünde ifade verdiğini belirtti. Özdoğan, tutuklanan gazeteci Fırat Can Arslan’ın HSK kararını olduğu gibi paylaştığını belirterek, “Burada kimliği gizli kimse yok. Hakim ve savcılar, TMK 6’ncı maddesi kapsamına girmiyor. Biz mahkemede de söyledik; bu madde TMK kapsamında görevlendirilmiş kolluk için getirilmiş bir maddedir. Savcı ve hakimleri korumak için getirilmiş bir madde değildir” diye konuştu.
'RESMİ GAZETE DE Mİ HEDEF GÖSTERİYOR?'
Özdoğan, yargılamaların adil yargılama yetkisi nedeniyle kamuoyuna açık yürütüldüğünü söyleyerek, “Bu kişilerin dahil olduğu tutanaklar da kamuoyuna açıktır. Herkes izleyip, dinleyebilir. Tutuklama kararı, dehşet vericiydi. Gerçek dışı bir karardı. Bile bile maddeyi yanlış yorumlayarak, tutuklama verdiler. HSK’nin kararnameleri zaten Resmi Gazete’de yayınlanıyor. Resmi Gazete’de isim ve sicil numarası açık bir şekilde yayınlanır. Tayin yerleri yazar. Bu durumda HSK veya Resmi Gazete’yi basanlar da mı bu hakim ve savcıları hedef göstermiş oluyor? Böyle çelişkili bir durum var” dedi.
'HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPANLAR İSİMLERİNİN BİLİNMESİNİ İSTEMEZ'
Özdoğan, “İktidarın baskısı altında ve iktidarın yarattığı hukuka aykırı düzen içinde, hukuka aykırı işlem yapan yargı mensupları haber konusu olmak istemezler. Çünkü ne kadar az bilinirse o kadar çok hukuka aykırı karara imza atabilecekler. Mesele bu” diye konuştu.
‘MESAJ VERİLİYOR’
İfade ve düşünce özgürlüğü ile halkın haber alma hakkının da ihlal edildiğini söyleyen Özdoğan, bu hakları baskı altına alma amaçlı bir soruşturma ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Özdoğan, mahkemenin tutuklama ile “Herhangi bir şekilde siz bizler hakkında haber yaparsınız, hepiniz tutuklanırsınız” mesajının verildiğini söyledi.
ARSLAN’IN TUTUKLULUĞA İTİRAZ EDİLECEK
Arslan’ın tutuklanmasına itiraz edeceklerini ancak hukuka uygun bir karar beklentisi içine girmekte zorlandıklarını belirten Özdoğan, şöyle konuştu: “Bu kadar hukuka aykırı yürüyen ve belli ki olayın mağduru olduğunu düşünen yargı mensuplarının ‘ısrarı’ ile yürüyen bir soruşturmada, hukuka uygun bir karar elde edebilir miyiz, bu konuda şüphemiz var.”