Osteoporoz sessiz ilerliyor: İlk belirti çoğu zaman kırık

Kemik erimesi (osteoporoz), çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor. Hastalık fark edilmediğinde ilk işaret bir kırıkla ortaya çıkabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Özlem Cemeroğlu, kemik kırıklarının hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak erken farkındalığın önemine dikkat çekti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Özlem Cemeroğlu, osteoporozda kemik yoğunluğunun azaldığını ve kemiğin kırılgan hâle geldiğini belirterek, çoğu zaman farkına varılmadan ilerlediğini ve ilk belirtinin bir kırık olabileceğini söyledi.

"YETERLİ KALSİYUM VE D VİTAMİNİ ALIMI KEMİK SAĞLIĞININ TEMEL TAŞLARINDAN"

Menopoz sonrası kadınlarda hormonal değişikliklerin kemik kaybını hızlandırdığını ifade eden Prof. Dr. Cemeroğlu, ileri yaştaki erkeklerde de osteoporozun ciddi bir sağlık sorunu olabileceğini belirterek, "Korunmada en güçlü silahımız erken farkındalıktır. Düzenli egzersiz, özellikle denge ve yük taşıyan aktiviteler, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı, güneşten doğru şekilde faydalanmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak kemik sağlığını korumanın temel taşlarıdır" dedi. 

"KEMİK YOĞUNLUĞU ÖLÇÜMÜ OLASI KAYIPLARI ERKEN TESPİT ETMEMİZİ SAĞLAR"

Erken teşhisin önemine işaret eden Prof. Dr. Cemeroğlu uyarılarına şu sözlerle devam etti:

"Risk grubundaki bireylerin kemik yoğunluğu ölçümü yaptırması, olası kayıpları erkenden tespit etmemizi sağlar. Unutmayalım; osteoporoz kader değildir, erken tanı ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir. Unutmayalım; osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kemik sağlığını korumak, sağlıklı yaşlanmanın anahtarıdır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Milyarderlerin 'mahalle' işgali, şehri harekete geçirdi
Tarımda kuraklık alarmı: Uzman isim uyardı
Uzmandan uyarı: Öksürüğü kesmek isterken zehirlenmeyin
Adana’da ‘Amerikan Adası’ndaki kaçak yapılar için yıkım kararı!
Meteoroloji açıkladı: Buzlanma ve don uyarısı