Marmara Denizi'nde, saat 23.53'te meydana gelen 4.1, büyüklüğündeki depreme ilişkin yeni bir açıklama yapan Prof. Dr. Okan Tüysüz, olası Marmara depremi için "Bir gün aniden olacak ve biz yıllardır depreme hazırlanmadığımızı, bunca yılı boş konuşmalarla nasıl heba ettiğimizi konuşacağız. Üzücü ama uyarmak dışında elden gelen bir şey yok" dedi.
Sosyal medya platformu X hesabından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tüysüz, merkez üssü Marmara Denizi Yalova/Çınarcık bölgesi olan 4.1 büyüklüğündeki depremle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
Doğru yorum için gereken 3 bilgi
"Yerbilimciler olarak depremi hissetmemişsek önce medyadan, hemen hemen eş zamanlı olarak da rasathanelerden duyuyoruz.
Ardından telefon çalmaya başlıyor, deprem nerede kaç büyüklüğünde gibi soruları incelemeye vakit kalmıyor. Bir yandan bilgisayara koşup bir yandan Gelen bilgiye göre yorum yapmak zorunda kalıyoruz.
Telefonu açmamak da bir çözüm ancak panikle bilgi bekleyen milyonlar var. #deprem olduğunda doğru yorum için 3 bilgi gerekli: Yeri, büyüklüğü ve fay çözümü. İlk ikisi hemen belirleniyor ancak fay çözümü birkaç saat beklemeyi gerektiriyor. Bu nedenle ilk yapılan açıklamalar daima yoruma dayalıdır, gelen veri ile değişebilir. Dinleyici de bu bilinçle söyleneni izlemelidir.
İkincil faylar
#Marmaradenizi içerisinde Kuzey Anadolu Fayının iki ana kolu, çok sayıda da ikincil faylar vardır. Güney kol Gemlik-Erdek arasından geçip Edremit Körfezine doğru uzanır. Kuzey kol İzmit Körfezi-Adalar güneyi-Mürefte arasında yer alır. Kuzey kol daha hızlı olduğu İçin daha sık deprem üretir.
Elden gelen bir şey yok
#MarmaraDepremi bu kol üzerinde bekleniyor. Bir gün o da aniden olacak ve biz yıllardır depreme hazırlanmadığımızı, bunca yılı boş konuşmalarla nasıl heba ettiğimizi konuşacağız. Üzücü ama uyarmak dışında elden gelen bir şey yok.
Kuzey Anadolu tek bir fay olmayıp en hızlı hareket eden ana kollara eşlik eden çok sayıda #fay dan oluşan bir fay zonu halindedir. Büyük #deprem ler ana kolda olurken ikincil faylar da daha küçük depremler üretirler, çünkü bunların boyu daha kısa ve hızları daha düşüktür.