Muhalif belediyelere reform kelepçesi! Yoksula yardım yapmaları büyük ölçüde frenlenecek...

Ekonomiyi canlandıracağı söylenen reform paketiyle muhalif belediyeler yavaşlatılacak. Belediyeler nakit sıkıntısına düşecek, yoksula yardım yapamayacak.

Yerel yönetimleri muhalif partilere kaptıran hükümet, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere belediyelerin halka hizmet götürmesini engelleyecek iki kritik düzenleme çıkarmaya hazırlanıyor. Belediyelerin adeta elini kolunu bağlamayı öngören maddeler, yeni açıklanan reform paketine üstü örtülü ifadelerle konuldu.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; belediye başkanları için adeta “kelepçe” olacağı düşünülen önlemlerin hayata geçirilmesi halinde, muhalif belediyeler kaynak yokluğuna düşürülüp halka hizmet götürmeleri imkansız hale getirilirken yoksullara yardım yapma yetkileri de tırpanlanacak. Bu yolla, 2023 seçimlerinde aday olabilecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın başarısız belediye başkanlarına dönüştürülmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

BORÇ BİLE ALAMAZSINIZ

Reform paketinde belediyelerin borçlanmalarını önleyecek madde, “Yerel yönetimlerin borç stokunun artmasını önleyecek ve borç sürdürülebilirliğini sağlayacak düzenlemeler yapılarak, mali disiplin güçlendirilecektir” ifadesiyle yer aldı. Buna göre, önümüzdeki dönemde çıkarılacak yasalarla bütçeden yeterli kaynağı bulamayan belediyelerin borçlanma yoluyla kaynak sağlamaları tümden engellenebilecek.

BORÇLANMA YAPAMIYORLAR

Mevcut düzenlemede meclisleri onay vermedikçe belediyeler borçlanma yapamıyor. Ayrıca dış borçlanmada Hazine'nin onayı da gerekiyor. Bütün bu zorluklara rağmen belediyeler toplumsal baskıların da etkisiyle kısmen borçlanabiliyor.

Reform paketi adı altında belediye borçlanmalarının tümden merkezi hükümetin yetkisine ve onayına bırakılabileceği belirtiliyor. Bu yönde düzenleme yapılması halinde zaten bütçe imkanları kısıtlanan muhalif belediyelerin halka hizmet götürecek kaynağı bulamayacağı böylece seçmenin gözünde ‘başarısız' gösterileceği belirtiliyor.

YOKSULA YARDIM YAPMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE FRENLENECEK

Reform paketinde, belediyelerin yoksullara yaptığı yardımların kısıtlanacağının işareti, “Sosyal yardımların etkin bir biçimde dağıtılması için, sosyal yardım verilerinin tamamı (belediyelerce verilenler de dahil olmak üzere) Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ne entegre edilecektir” ifadesiyle verildi.

Hükümet özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde halka ekmek ve benzeri yiyecek maddelerinin belediyeler tarafından dağıtılmasını açıkça önlemeye çalışmış, bu da halkın tepkisini çekmişti. Yeni getirilecek sistemle belediyelerin yoksullara yardım yapmasının büyük ölçüde frenleneceği, oy deposu olarak görülen yoksullara sadece merkezi hükümetin ulaşmasının hedeflendiği belirtiliyor. “Entegre sistem”, aynı kişilere mükerrer yardımları önleme adı altında belediyeleri devreden çıkarabilecek.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

AKOM İstanbul için beklenen haberi verdi: Bu hafta hava nasıl olacak?
Alagöz Maden ve taşeron şirket şikayetçi oldu: Sekü protestocuları hakkında soruşturma
İstanbul'da 'Oh Be Dünya Varmış Derneği' üzerinden milyonluk vurgun: Çok sayıda gözaltı var
Hantavirüs dehşeti yaşanan gemide Türk YouTuber da varmış! Ruhi Çenet yaşadıklarını anlattı
Kirliliğine neden olan AKP’li vekilin maden şirketine 2.5 milyon TL ceza: 'Ruhsatları derhal iptal edilsin'