Merkez Bankası'ndan TL üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni hamle

Merkez Bankası, döviz piyasalarını dengelemek amacıyla Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerini başlattığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sosyal medya hesabından Türk Lirası (TL) Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım (NDF) işlemlerine başladığını duyurdu.

Görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart'tan bu yana gerek borsada gerek döviz kurunda sert dalgalanmalar meydana gelirken, Merkez Bankası'nın bu hamlesi, döviz kuru üzerindeki baskıyı hafifletmeye yönelik kritik bir müdahale olarak değerlendirildi.

NDF nedir?

Merkez Bankası'nın uygulamaya koyduğu NDF (Non-Deliverable Forward) işlemleri, piyasada döviz kuruna dair beklentileri yönetmek için kullanılan vadeli sözleşmeler olarak tanımlanıyor.

Gerçek bir döviz teslimatı yapılmıyor ve vade sonunda TL üzerinden uzlaşı sağlanıyor.

TCMB, bu hamleyle döviz piyasalarındaki volatiliteyi azaltmayı ve lira üzerindeki spekülatif baskıyı dengelemeyi hedefliyor.

Uzmanlara göre, bu tür araçlar Merkez Bankası’nın doğrudan döviz rezervi harcamadan müdahale etmesine olanak tanırken, İmamoğlu'nun gözaltı kararından sonra Merkez Bankası'nın sadece ilk üç günde 26 milyar doları erittiği biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: 79 yaşında, 1.81 boy, 79 kilo ağırlığında bir erkeğim; 0.04 saniyede neler becerebilirim
Edirne’de polisten kaçan 14 yaşındaki sürücüye rekor ceza!
Ortadoğu’da savaş alarmı! "Pentagon 20 yılın en büyük askeri hazırlığında!"
Almanya'da 40 yıl çalıştı, tüm mal varlığına haciz konuldu
Çalışanının fotoğrafını paylaşan patrona hapis cezası