Mazlum Abdi ile Colani el sıkıştı: İşte anlaşma maddeleri

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye yönetimini ele geçiren HTŞ lideri Colani anlaşmaya vardı. Buna göre SDG, yeni yönetime entegre edielcek.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG Genel) Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye yönetimini ele geçiren HTŞ lideri Colani arasında aylardır süren müzakere görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. ,

HTŞ kontrolündeki Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre SDG, yeni yönetime entegre edilecek.

Anlaşmanın maddeleri şöyle:

1- Dini ve etnik kökenlerine bakılmaksızın tüm Suriyeliler siyasi süreçte ve tüm devlet kurumlarında temsil edilecek.

2- Kürt toplumu, Suriye devletinin yerli bir topluluğudur. Suriye devleti, Kürtlerin vatandaşlık ve tüm anayasal haklarını garanti altına alacak.

3- Suriye’nin tüm topraklarında ateşkes sağlanacak.

4- Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumları Suriye devletine entegre edilecek. Sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları da yeni yönetimin kontrolünde olacak.

5- Yerlerinden edilmiş tüm Suriyelilerin kendi kasaba ve köylerine geri dönmeleri sağlanacak.

6- Suriye devletinin güvenliğine ve birliğine yönelik her türlü tehdide karşı mücadelesi desteklenecek. (Maddede "Suriye devletinin, Esad rejiminin kalıntılarına karşı mücadelesine destek verilecek" ifadeleri yer alıyor.)

7- Ayrımcılık çağrıları, nefret söylemleri ve toplumun tüm bileşenleri arasında fitne çıkarmaya yönelik girişimler reddedilecek.

8- Uygulama komiteleri, anlaşmanın hayata geçirilmesi için çalışacak ve bu süreç, bu yılın sonunu geçmeyecek şekilde tamamlanacak.

Ne olmuştu?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib merkezli HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık 2024'te Şam'ın kontrolünü ele geçirmesiyle Rusya'ya kaçmış ve 1963'ten beri iktidarda olan Baas Partisi'nin yönetimi sona ermişti.

Bunun hemen ardından Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) SDG kontrolündeki alanlara yönelmiş ve çatışmalar başlamıştı. Çatışmalar Minbic'in güneydoğusundaki Tişrin Barajı'nda yaklaşık üç aydır devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

'Yenidoğan Çetesi' skandalında kahreden bir ayrıntı daha ortaya çıktı
İzmir Yarımada’da dereler ıslah edildi
ÇYDD, Sedat Peker'in bağışını kabul etmedi
Kahvehane silahlı saldırı: 1 kişi hayatın kaybetti
Alışveriş yapmadığı marketin POS cihazı üzerinden 296 bin TL çekildi