MASAK, Jeff Bezos'un pasaportunu istemiş

Ercan Özboyacı, bir ihracatçının kendisine, "MASAK benden Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un pasaportunun ıslak imzalı ve Türk Konsolosluğu'ndan apostillenmiş halini istiyor. Aksi halde satış yapamazsın diyor" dediğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, İTO’nun Aralık ayı meclis toplantısında konuştu.

Ekonomim'den Yener Karadeniz’in haberine göre; Ercan Özboyacı, büyük bir ihracatçı firmanın Amazon ile yaptığı ticarette karşılaştığı taleplerin, uluslararası ticaretin gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade etti. Firma yetkililerinin kendisine, “Bir müşterim var, adı Amazon. MASAK benden Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un pasaportunun ıslak imzalı ve Türk Konsolosluğu’ndan apostillenmiş halini istiyor. Aksi halde satış yapamazsın deniyor” dediğini söyledi.

Bu taleplerin yalnızca belgeyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Özboyacı, özellikle yüzölçümü büyük ülkelerde Türk konsolosluklarının sayısının az olmasının apostil zorunluluğunu daha da karmaşık hale getirdiğini kaydetti. ABD örneğini veren Özboyacı, bazı yabancı müşterilerin pasaportlarını apostil ettirebilmek için Türk konsolosluğuna ulaşmak adına saatlerce uçmak zorunda kaldığını belirterek, bu durumun uluslararası firmaları Türkiye’den alışveriş yapmaktan vazgeçirdiğini söyledi.

"21 milyon TL ceza alan firma var"

Yakın zamanda denetimden geçen bir ihracatçı firmanın, yalnızca apostil eksikliği nedeniyle üst sınırdan 21 milyon TL ceza aldığını açıklayan Özboyacı, “Sadece bu apostil yüzünden 21 milyon TL ceza yiyorsunuz. Bu büyüklükte bir ceza, birçok işletme için faaliyetlerin sonu anlamına gelir” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

CHP'li isim, TBMM kürsüsünde 'şemsiye' açtı: 'Önümüzdeki tehlike büyük...'
Van'da kar esareti: Kapanan 90 yerleşim yeri yolundan 55'i açıldı
FETÖ'nün kamu yapılanmasına operasyon: Çok sayıda gözaltı kararı var!
EPDK'den elektrikte yeni dönem kararı: Faturalara zam sinyali mi?
Meteoroloji açıkladı: Karla karışık yağmur geliyor