Türkiye’de yeraltı dünyasının iki önemli grubu olan Şahinler ve Sarallar grupları arasındaki 20 yıllık süreçte gerçekleştirilen silahlı eylemlerin konu edildiği, Barış Saral'ın tutuklu Sedat Şahin’in ise tutuksuz yargılandığı dava, karar duruşmasında bir kez daha ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak Barış Saral'ın iki avukatının mahkeme başkanına tepki göstererek istifa etmesi gösterildi. Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliye edilmesinin ardından ikinci duruşmada bazı yargı mensuplarını rüşvet almakla suçlamıştı. Davanın 5. duruşması görüldü. Saral, son üç duruşmaya da getirilmedi.
Barış Saral’a örgüt liderliğinden ceza talebi
Duvar'dan Furkan Karabay'ın haberine göre; 4 Aralık’ta görülen duruşmada Barış Saral’ın avukatları Yılmaz Aboşoğlu ve Ensar Aydın davadan çekildiklerini açıkladı. Mahkeme başkanı, Barış Saral’ın kendisine yeni bir avukat tayin etmesi nedeniyle dosyada karar vermeyeceklerini söyledi. İki duruşma önceki mütalaasını tekrarlayan savcı, Barış Saral’ın örgüt liderliğinden ceza almasını talep etti. Dosyanın tutuksuz sanıklarından Şahinler grubunun lideri Sedat Şahin’in yurt dışı çıkış yasağının devamına hükmedildi. Dosyaya yeni atanan avukatın talebiyle duruşma 5 Mart 2025'e ertelendi.
‘Rüşveti ispatlar diye duruşmalara getirilmiyor’
Avukatlar Yılmaz Aboşoğlu ve Ensar Aydın, Barış Saral'ın duruşmalara getirtilmemesi, ek savunma hakkı verilmemesi ve söz hakkı verilmediği için dosyadan çekildiklerini söyledi. Duruşmanın hukuka uygun yapılmadığını belirten avukatlar şu ifadeleri kullandı:
“Sedat Şahin’in hukuksuz bir şekilde tahliye edilmesi akabinde (2023'te) müvekkilimiz Barış Saral mahkeme başkanını rüşvet almakla suçladı ve bunu ispatlayabileceğini söyledi. Bu iddiasının ardından ise müvekkilimiz duruşmalara getirtilmemeye başlandı. Duruşma salonunda ‘Sayın savcıyı tenzih ediyorum siz rüşvetçisiniz’ ben bunları ispatlayacağım’ dediği için bugün duruşmalara getirilmiyor."
‘Her hafta dava açın diye savcıya gidiyoruz’
Barış Saral'ın rüşvet iddiası üzerine hakkında soruşturma açıldığını ancak iddianamenin aradan geçen bir yılda hazırlanmadığını da belirten avukatlar şöyle devam etti:
"Soruşturma savcısına yaklaşık bir senedir gidiyoruz. ‘Sayın savcım, mahkeme başkanıyla aramızda yaşanan olaylar sebebiyle hakkımızda dava açın bir an önce’ diyoruz. Bir şüpheli bunu der mi? Ama biz diyoruz. Her hafta gidiyoruz ‘Bu davayı açın, bu iddiaları konuşmak istiyoruz’ diyoruz. Ama bir senedir bu dosyada bir gelişme yaşanmıyor. Dava açılamıyor. Çünkü Barış Saral ve vekilleri olarak bizim, bu söylediklerimizi ispatlayabileceğimizden korkuyorlar. Sayın mahkeme başkanı da müvekkilimizi duruşmalara ne SEGBİS ile bağlıyor ne de fiziki olarak getiriyor. İkisini de yapmıyor, onun da bizce korkusu aynı. Kaldı ki bunları ne anayasa ile ne kanunla yapabilir, böyle bir usul yok. Bile isteye hukuk çiğneniyor.
Ne olmuştu?
Kırıkkale Cezaevi’nde tutuklu bulunan Barış Saral, Sedat Şahin'in tahliyesi üzerine 29 Kasım 2023’teki ikinci duruşmada mahkeme başkanını kast ederek “Ben heyeti ve savcı beyi tenzih ediyorum, siz rüşvetçisiniz, bana dava açın ki bunların hepsini ispatlayayım" dedi. Saral, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısını da rüşvetle suçladı.
Mahkeme başkanı da Barış Saral'ın suçlamasına “Rüşvetçi olan şerefsiz olsun tamam mı, en adi şerefsiz olsun” diye yanıt verdi. Saral hakkında soruşturma başlatıldı. Saral o tarihten sonra görülen üç duruşmaya da getirilmedi.
"Yargılanacaksınız"
Sarallar ve Şahinlerin yargılandığı İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dördüncü duruşmada yeni bir savcı görevlendirildi. Aynı duruşmada Barış Saral'ın avukatı Yılmaz Aboşoğlu, rüşvet iddiasının ardından müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını söyledi. Mahkeme başkanı, “Burada usulen suç işleniyor. Bu suça siz de ortak oluyorsunuz ve eminiz burada sizler de yargılanacaksınız" diyen Aboşoğlu'na, “Savunmanın sınırlarını aşıyorsunuz, bir daha uyarmayacağım” diye yanıt verdi.
Barış Saral’ın kimi yargı mensupları hakkında HSK’ya suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan avukat Ensar Aydın da rüşvet iddialarını tekrarlayınca mahkeme başkanı “Bir daha o kelimeyi söylerseniz sizi dışarı atacağım” dedi. Ensar Aydın savunmasının devamında mahkeme heyetinin reddini talep etti.
Tahliye olan Sedat Şahin, Bahçeli’nin yanına gitti
Sedat Şahin, "Şahinler" olarak bilinen organize suç örgütünün lideri. Yaklaşık sekiz yıl tutuklu kaldıktan sonra, 21 Temmuz 2023 tarihinde İzmir Buca Cezaevi'nden tahliye edildi.
Tahliyesinin hemen ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi makamında ziyaret etti. Bu ziyarete MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da eşlik etti ve Yalçın, sosyal medya hesabından "Sedat Şahin kardeşimiz genel başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti" şeklinde bir paylaşım yaptı.
Sedat Şahin'in tahliye süreci, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. 12 Temmuz 2023 tarihinde avukatları, tutukluluğuna itiraz etti; ancak İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "atılı suç yönünden kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delil niteliğinde olması" gibi gerekçelerle tutukluluğun devamına karar verdi. Avukatları, itiraz süresinin son günü olan 19 Temmuz'da karara itiraz etmiş ve ertesi gün adli tatil başladı. Adli tatil nedeniyle yeni atanan heyet, dosyayı inceleyerek Sedat Şahin'in tahliyesine karar verdi. Bu tahliye kararını veren mahkeme başkanı Hakan Türkön, kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandı.
Daha önce de suç örgütü liderleri Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz, tahliyelerinin ardından Bahçeli'yi ziyaret etmişlerdi.