Lenin ve Stalin alıntısı yayınlayan kişiye hapis cezası

Ukrayna'da bir mahkeme, Sovyet liderler Vladimir Lenin ile Joseph Stalin’in sözlerini yayınlayan bir kişiyi 5 yıllık ertelenmiş hapis cezasına mahkum etti.

Sputnik’in Ukrayna haber ajansı Unian’ın haberinden aktardığına göre Herson bölgesindeki Çaplin Rayon Mahkemesi, Sovyet liderler Vladimir Lenin ile Joseph Stalin’in sözlerini yayınlayan bir kişiyi 5 yıllık ertelenmiş hapis cezasına mahkum etti.

Ukrayna yasalarına göre ertelenmiş ceza, bu kişinin aynı suçu işlememesi hâlinde hapse girmeyeceği anlamına geliyor.

KOMÜNİZMDEN ARINMA YASASI

Mahkeme belgelerine göre ertelenmiş hapis cezasına mahkum edilen kişinin, üç sene boyunca sosyal medya hesaplarında Lenin ile Stalin’in fotoğraflarını ve sözlerini paylaştığı belirlenmiş. Sanığın orak-çekiç, beş köşeli yıldız gibi SSCB sembollerinin yanında Sovyetler Birliği sınırlarının yer aldığı görseller de paylaştığını belirleyen mahkeme, söz konusu paylaşımların ‘komünist ideolojisinin propagandası’ olduğuna hükmetti.

Bunun yanında ‘suçunu kabul eden ve pişmanlık duyduğunu’ ifade eden sanığa bu nedenle ceza indirimi uygulandığı kaydediliyor. Ukrayna’da yürürlükte olan bir yasaya göre ‘komünizm sembolleri yaydığı ya da komünizm propagandası yaptığına’ karar verilen kişilere 5 ila 10 yıl hapis cezası verilebiliyor.

Söz konusu yasa, Sovyet devlet yetkililerinin isimlerini taşıyan şehir ve sokakların isminin değiştirilmesini de içeriyor. ‘Komünizmden arınma yasası’ olarak bilinen bu düzenleme, kabul edildiği 2015’te Ukrayna’da büyük tartışmalara sebep olmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: Bu akşam en uzun opera için tahta bir koltuk üzerinde 6 saat oturmaya değer mi?
Ertuğrul Özkök: Dün, dünyanın en ünlü ikinci kırmızı halısı için alınan çok şaşırtıcı bir karar
Meteoroloji açıkladı: Sıcaklıklar artıyor mu?
Oyuncu Kerem Bürsin: 'AHBAP Derneğine 200 bin TL bağışta bulundum'
Mardin'de yasadışı kazı ve tarihi eser operasyonu: 1500 yıllık tarihi mozaik ele geçirildi