Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içinde Meclis’e sunulan düzenlemeyle coğrafi verilerin toplanması,paylaşılmsı izne bağlandı. İzin için ödeme yapılacak.
İzin belgesi alınacak
AA’nın aktardığında göre kanun teklifi gerçek ve tüzel kişiler için geçerli. Türkiye’ye ait coğrafi verilerle ilgili işlem yapmak isteyenler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin almak zorunda kalacak. İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az 5 yıldan fazla olmayacak. İzin bedeli gelire göre belirlenecek.
Esnafa maliyeti bin 750 TL
Dünya Gazetesinin haberine göre ise internette ve/veya telefon uygulamalarında haritalı adres bilgisi (konum) paylaşan ticari işletmeler ve bu paylaşımı sağlayanlar, yıllık “bin 750 TL” ile “1 milyon 750 bin TL” arasında izin bedeli ödeyecek. Buna göre küçük esnaf için bir izin bedeli bin 750 TL civarında olacak.
İzin almadan paylaşım yapanlar, izin bedelinin 2 katı para cezası ödeyecek. Uygulamayla haritalı adres (konum) paylaşımı yapan yaklaşık 6 milyon işletmeden yıllık 30 milyar TL’nin üzerinde gelir bekleniyor.
Dünyada eşi benzeri yok
Önceki gün konuya dair açıklamalarda bulunan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, uygulamanın dünyada eşi benzeri olmadığının söyledi.
Bu kanunun dünyada bir benzeri yok. Çin, Hindistan gibi bazı ülkeler, harita üreten, sahada bilgi toplayan şirketleri ve faaliyetleri kayıt altına alıyor ama hiçbir ülkede bu işi yapanlardan bir lisans bedeli alınmıyor” dedi.
Yasada yer alan “Lisanslı kuruluş tarafından verilen verileri, ihtiyaç halinde devletin kurum ve kuruluşları ile paylaşmakla yükümlüdür” hükmünün bulunduğunun altını çizen Küçükpehlivan, “İhtiyaç halinde muallak bir ifade olup hangi halleri içerdiği net bir şekilde yazılmalıdır aksi durumda keyfi kullanımlara sebebiyet verebilir” ifadelerini kullandı”