Kentsel dönüşüm sürerken fırsatçılar da da ortaya çıktı. Vatandaşlardan ‘yenileme’ adıyla 500 bin ila 1 milyon TL arasında para alıp, binanın yapımını başka bir müteahhide pazarlayanlar türedi. Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre deprem endişesiyle konutlarını dönüştürmek isteyenleri hedef alan fırsatçılar, eski site ve apartmanlara oltayı atıyor.
Önce site sonra müteahhit
Elinde, daha önce yaptığını iddia ettiği başkalarına ait projelerle site ve apartmanların dönüşümüne talip oluyor. Bunun için site sakinlerinden her bir malik için 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında para isteniyor. Sitede yıkım için 50 artı 1 çoğunluğunu sağlayan çantacılar, müteahhitlere gidip, elinde kentsel dönüşüm projesi olduğunu, yıkım için oy çokluğuna ulaştığını belirterek, binanın yapımını başka bir müteahhide pazarlıyor.
Kentsel dönüşüm uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, "Bina risk raporu olmadan, bir kişi dahi o sözleşmeyi imzalamadan, yüzde 50 artı 1’in geçerliliği yoktur. Vatandaşlarımız bunu bilmediği için hemen yüzde 50 + 1’le sözleşme yapıyorlar. Dairelerini de boşaltıyorlar maalesef” diye konuştu.
4 maddeye dikkat edin
1-Binanın mevcut imar durumu, arsa metrekaresi, yeni inşaat alanı, arsa payları, tapudaki şerhler gibi hepsi belediye ve tapuya gidilerek detaylı ve dikkatle incelenmeli ve kentsel dönüşüm sürecine bundan sonra başlanmalı.
2-Müteahhit seçiminde tanıdık arayışı yerine, inşaatı yapmaya yeterliliği ve ekonomik gücü olan firma tercih edilmeli.
3-Süreç şeffaf olmalı. Apartman veya sitelerde kötü niyetli kişilerin ilgili firmalardan beklentiye girmemesi için maliklerin, özel bir ihale şartnamesi hazırlayarak teklif toplamalı.
4-Bu şartnameye göre teklif verecek firmalar birbiri ile yarıştırılmalı ve en iyi teklifi veren en az 3 firmanın finalde tüm maliklerin seçimine bırakılması sağlanmalı.