'Kara rapor': Türkiye’de havası temiz tek bir kent yok!

Temiz Hava Hakkı Platformu, Kara Rapor 2024'ü yayınladı. Rapora göre Türkiye’de nüfusun yüzde 92’sinden fazlasının kirli hava soluyor.

Temiz Hava Hakkı Plat­formu (THHP) tara­fından her yıl düzen­li olarak hazırlanan ve Türki­ye’deki hava kalitesine ilişkin detaylara yer verilen Kara Rapor’un altıncısı yayınlan­dı. Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatö­rü Deniz Gümüşel, “Türkiye'de nüfusun yüzde 92'sinden fazlası hala Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre kirli hava soluyor. Bu stan­dartlara göre maalesef Tür­kiye’de havası temiz il yok" dedi. AA'nın aktardığına göre rapordaki çarpıcı tespitler şöyle:

- Hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5 İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenli ve yeterli ölçülmüyor.

- İzmirliler ulusal mevzuatın koyduğu 40 µg/m3 (mikrogram bölü metreküp) limitin üstünde kirli hava soluyor, Ankara ve İstanbul ise sınırda bulunuyor.

- İstanbullular 2022 yılı boyunca ortalama 38,41 μg/m3 PM10 kirliliğine maruz kaldı. Bu değer, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kılavuz değerinin 2,5 katı.

- Kansorejen partikül madde PM2,5 ise yeterince ölçülemedi. Ankara'da 2022'de PM10 yıllık ortalaması 39,25 μg/m3, İzmir'de ise 45,18 μg/m3'tü.

- Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde olarak en yüksek olduğu iller sıralamasında önceki yıl birinci sırada olan Batman’ın yerini Hakkari aldı. Hakkari’de 230 kişi hayatını kaybetti. PM2,5 düzeyi 5g/m3 ‘ün altına düşürülseydi bu ölümlerin yüzde 41’i önlenebilirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

En iyi insanlar Türkiye’yi bırakıp gidiyor
MEB’den okul temizliğine yasak
New York Belediye Başkanı Adams ile görüşen gizemli “işadamı 3”
Hukuk profesöründen BDDK Başkan Yardımcısı'nın bol hediyeli düğününe şiir
Fenomenlere vergi kolaylığı geliyor!