İsrail'den Lübnanlılara 80 kilometre uyarısı

İsrail jetleri sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyini bombaladı. Ordudan Lübnanlı sivillere "sınırdan 80 kilometre uzaklaşın" çağrısı geldi.

İsrail ordusu (IDF) sabah erken saatlerde Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırısı düzenledi. Bombardıman, son günlerde hemen her gün tekrarlayan saldırılardan daha şiddetli oldu.

IDF'den yapılan yazılı açıklamada "Hizbullah hedeflerinin" vurulduğu kaydedildi, Lübnanlı siviller ülkenin güneyinde Hizbullah militanlarının yaşadığı bölgelerden uzaklaşmaları yönünde uyarıldı.

İlerleyen dakikalarda ordu sözcüsü Daniel Hagari de "Hizbullah Lübnan'ın güneyini savaş alanına çevirdi. Militanlar siz ve ailenizin hayatını riske atıyor" diyerek Lübnanlılara seslendi. Söz konusu uyarının sınırın 80 kilometre içlerine kadar olan alanı kapsadığını söyleyen Hagari, bir gazetecinin kara operasyonu olup olmayacağı yönündeki sorusuna ise "gerekli her türlü önlemin alınacağı" yanıtını verdi.

IDF, hava saldırılarının "daha yoğun" şekilde devam edeceğini ilan etti.

Lübnan'ın ulusal haber ajansı da bu sabah gerçekleşen saldırının yarım saatten uzun sürdüğünü ve "düşman uçakları tarafından" 80'den fazla bomba atıldığını aktardı.

Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, geçen hafta yaptığı konuşmada İsrail'in kara saldırısını beklediklerini söylemişti. Nasrallah takipçilerine hitaben, "Keşke bunu (kara operasyonu) yapsalar. Onların tehdit olarak gördüğü şeyi biz fırsat sayıyoruz. Geçen 11 ayda buna hazırlandık" şeklinde konuşmuştu.

Gazze savaşının başından beri Hizbullah İsrail'e roket saldırıları düzenliyor. Sınır hattındaki çatışmalar yüzünden her iki ülkeden on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. İsrail, kuzey sınırında sivillerin evlerine dönebilmeleri için Lübnan'ın güneyinde "güvenli bölge" oluşturmayı tartışıyor.

Devrim Muhafızlarına iletişim yasağı

Bu arada İsrail'in Hizbullah'a ait çağrı cihazları ve telsizleri uzaktan eş zamanlı patlattığı saldırıların ardından İran'da Devrim Muhafızlarına iletişim cihazı yasağı geldi.

Reuters'a konuşan İranlı üst düzey güvenlik kaynakları tüm cihazların denetlenmesi için kapsamlı bir tarama yapılacağını, bu olana kadar her türlü çağrı cihazı ve telsizin kullanımının yasaklandığını söyledi. Söz konusu cihazların önemli bölümü Rusya ve Çin'den ithal. İsrail ajanlarının İran'a sızma ihtimalinden de endişe eden İran yönetimi, Devrim Muhafızları personeli ile ailelerinin banka hesapları ve seyahat geçmişini de incelemeye aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aldatıcı reklamlara 9 ayda 187,5 milyon lira ceza
İsrail ordusu okul ve evi hedef aldı: 4'ü çocuk 8 kişi öldü
Sayıştay'ın SGK raporu: Ölülere zimmetli 28 bin 539 cihaz
Turuncu ve sarı kod yayınlandı: AFAD'dan 7 il için sağanak uyarısı
Tarikatın 6 yaşında evlendirdiği H.K.G davasında karar günü