Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 2 Ağustos'ta Instagram'a getirdiği erişim engeli kararı birçok kez yargıya taşındı. Ankara Barosu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği dava açmıştı. Son olarak Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak Ankara 13. İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı ve dosyanın itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.
Twitter ve Youtube kararları
VOA'dan Yıldız Yazıcıoğlu'na konuşan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anayasa Mahkemesi’nin 10 yıl önce Twitter ve YouTube ile ilgili verdiği kararlarını emsal kabul etmek gerektiğini söyledi. Akdeniz özetle şu bilgileri verdi, “BTK’nın Instagram’a erişim engeli getirdiği kararı kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Bu nedenle de dava başvurumuzda, Anayasa'nın 40. maddesinde güvence altına alınan yetkili makama başvuru hakkı ihlali olduğunu belirtiyoruz.
Anayasa Mahkemesi, sosyal medya platformlarıyla ilgili tüm kararında, idari ve yargısal makamlar tarafından internet sitelerine erişimin engellenmesi şeklindeki kısıtlamanın zorlayıcı bir nedene dayanmadığını ve bunun yeterli bir gerekçeyle gösterilmediği belirtmiştir."
Hızlıca karar alınmalı
Ankara’da dava başvuru sürecini yürüten Avukat Kerem Altıparmak ise adli tatil olmasına rağmen nöbetçi mahkeme olan Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin hızlıca olumlu karar alması gerektiğini kaydetti.
Altıparmak, BTK’nın Instagram’a yasaklamasına gerekçe olarak hangi katalog suça aykırı paylaşım tespit edildiğini açıklamadığını, dolayısıyla ortada bir bahane yaratma durumu olduğunu söyledi.
AYM’nin internet ortamındaki içerik kaldırılması kararlarına karşı “masumiyet karinesi ihlali” dediğini de hatırlatan Altıparmak, CHP’nin başvurusu üzerine BTK’ya verilen bu yetkiyle ilgili AYM’nin verdiği iptal kararı nedeniyle, şimdi de Instagram’a topyekün erişimi engellemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdi.