İliç'ten sonra Eskişehir: Yine altın, yine liç, yine siyanür!

Eti Bakır, Eskişehir'de patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın ve gümüş çıkarmayı hedefliyor.

Cengiz Holding'in alt kuruluşu Eti Bakır Anonim Şirketi, 1 Temmuz'da Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

Euronews'te Ramazan Dengiz'in haberine göre 862 sayfalık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, ünitelerin kapladığı toplam alanın 2.740 hektar olacağı belirtildi. 15 yıllık projede senede yaklaşık 12 milyon ton kazı yapılması, patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın ve gümüş çıkarılması hedefleniyor.

1. derece sit alanı


Projeye göre, ilk etkilenecek mahallelerin Atalan, Alpagut, Avlamış, Atalantekke, Behçetiye, Çalkara, Demirciler, Karaoğlan, Karacabaşı Pınarı, Tarpak ve Tekeciler mahalleleri olacağı, tesislerin Atalan'a 1.300 metre, Alpagut'a 3.300 metre uzaklıkta yer alacağı tahmin ediliyor. Mahalleler Eskişehir'in Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerinde.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, maden sahası olarak işletilmesi planlanan bölgede 28 endemik bitki türünün olduğunu, 128 kuş türünün tespit edildiğini ve bölgenin birinci dereceden sit alanı olduğunu söyledi.

Bugüne dek tüm Avrupa'da 3.000 endemik bitkiye rastlanıldığı hesaba katıldığında Türkiye, sahip olduğu 3.500 endemik bitki türü ile biyolojik açıdan önemli bir floraya sahip.

Ayrıca, birinci derece sit alanı olarak kabul görmüş bölgelerin, bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacağı 658 nolu ilke kararıyla teminat altına alınmış vaziyette.

Bölgenin aynı zamanda mikro klima özelliğine sahip olduğunu söyleyen Başkan Yurtman, senede 2 ila 4 kez tarladan ürün alınabildiğini, Türkiye'deki narenciye ve sebze üretiminin yüzde 20'sinin bu havzada yapıldığını, kurulacak maden tesislerinin üretime ket vuracağını düşünüyor.

İliç ve liç yöntemi


Şubat 2024'te, İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde siyanür liç yöntemi işleminden sonra depolanmış devasa büyüklükteki toprak yığını heyelana dönüştü. 9 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazada, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin hazırladığı rapor, 20 milyon 160.000 metreküplük bir kütlenin Sabırlı Deresi'ne doğru en az 800 metre kaydığını iddia ediyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Eski milletvekilinden intihar teşebbüsü: Hayati tehlikesi sürüyor
Belediyelere kreş engeli planı: 0-24 ay sonrası eğitim MEB'e bağlanacak
BM Afganistan'da gazetecilere baskıyı raporladı
Meryem Ana Evi nöbetine jandarma müdahalesi
Deprem uzmanları Bitlis depremini değerlendirdi: Ahmet Ercan'dan uyarı