Erzincan İliç'teki siyanürlü altın madeni sahasında 13 Şubat Salı günü siyanür ve sülfürik asit dağı çöktü.
Anagold Madencilik'e ait olan madende yaşanan facianın ardından bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Dersim'den AFAD, UMKE ve Kızılay'dan toplam 827 kişilik ekip sevk edildi.
10 milyon metreküp toprak 200 metrelik yamaçtan 800 metre boyunca aktı.Zehirli toprağın kaldırılmakta güçlük yaşandığı ifade edililiyor.
Öte yandan, siyanürlü altın madenindeki felaketi araştırmak üzere a Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan TBMM kararına göre, komisyon 22 üyeden oluşacak ve çalışma süresi 3 ay olacak.
Siyanür Fırat Nehrine karışabilir
Uzmanlar, Erzincan'daki yağmurla birlikte siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne karışarak, yaşamı bitirme tehlikesi olduğuna vurgu yapıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili, "İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir" açıklamasını yaptı.