İklim zirvesi öncesi RSF’den çağrı: Çevre haberciliği baskı altında

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), COP30 öncesi çevre habercilerine yönelik tehdit, dava ve saldırılara dikkat çekti. RSF’nin raporunda, Mehmet Cengiz’in 26 Sözcü çalışanı hakkında yaptığı suç duyurusu da örnek olarak yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), son 12 ayda çevre haberleri nedeniyle saldırıya uğrayan, gözaltına alınan, dava edilen veya öldürülen 30 gazetecinin hikâyesini derledi. Kamboçya’dan Fransa’ya, Brezilya’dan Türkiye’ye uzanan liste, çevre haberciliğine yönelik baskının küresel boyutunu gösterdi.

Türkiye’den Cengiz Holding'in Sözcü gazetesinin 26 çalışanı hakkında yaptığı suç duyurusu, “yargı yoluyla çevre haberciliğini bastırma girişimi” örnekleri arasında yer aldı.

RSF’nin yayın direktörü Anne Bocandé, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iklim dezenformasyonuna karşı çağrısını hatırlatarak şu uyarıda bulundu:

“Ukrayna’dan Kamboçya’ya, Gana’dan Brezilya’ya kadar çevreyi araştıran gazeteciler engelleniyor, şiddet görüyor, öldürülüyor. Oysa bu sesler, dünyanın iklim krizi hakkındaki gerçeği öğrenmesini sağlayan son hat.”

Son 10 yılda çevre, madencilik, kirlilik ve ormansızlaşma gibi konuları haberleştirdiği için yaklaşık 30 gazeteci öldürüldü. Hindistan’da “kum mafyası”, Amazon’da ormansızlaştırma haberleri yapan muhabirler bunlardan sadece birkaçı.

RSF, COP30 öncesinde çevre habercilerine yönelik baskıları gündeme getirerek devletlere “bilginin bütünlüğünü ve gazetecilerin güvenliğini koruyacak önlemler” alma çağrısını yineledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: Salı akşamı New York Türk galasına bomba gibi düşen söylenti
İmamoğlu: Milletin vermediği meşruiyeti ülke dışında arayanlar, cumhuriyetimiz için bir tehdittir
On binler Kadıköy'de Cumhuriyet için yürüdü! Özgür Özel'den dikkat çeken 'laiklik' vurgusu!
Aziz İhsan Aktaş iddianamesinin incelenmesi amacıyla oluşturulan heyetin ön inceleme raporu: Hukuken bomboş ve delilsiz
ABD’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı: Türkiye çok önemli bir ortak