İklim değişikliği ilerleme durumu Google'da Doodle oldu, peki iklim değişikliği ne anlama geliyor?

İklim değişikliği ilerleme durumu Google'da Doodle oldu. Peki, 'İklim Değişikliği İlerleme Durumu' nedir? Dünya Günü neden kutlanıyor?

Dünya Günü'nün 50. yılı dolayısıyla Google bugünkü ana sayfasını Dünya Günü için ayırdı. İklim değişikliğine dikkat çeken Google sayfasında bugün için tasarladığı özel Doodle ile kullanıcılarını karşıladı. Doodle' tıklayınca tanıtım yazısı çıkıyor.

Dünya günü nedir?

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gün.

Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ilk olarka John McConnell tarafından San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerildi.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermişti. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçti. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştı.

İklim değişikliği nedir?

'İklim Değişikliği' veya 'İklim Krizi' Dünya'nın ortalama sıcaklığındaki küresel değişiklikleri ve sıcaklıktaki değişikliklerin sonuçlarına referans vermek için kullanılan bir terim.

Birleşmiş Milletler'in tanımlamasına göre İklim değişikliği, sıcaklık ve hava modellerinde zaman içinde yaşanan değişimleri ifade ediyor.

İklim değişikliği, güneş döngüsündeki değişimler gibi doğal yollarla da gerçekleşebilir. Ancak bilim insanlarına göre 1800'lerden bu yana özellikle kömür, petrol ve gaz gibi insan faaliyetleri sonucu tüketilen fosil yakıtlar iklim değişikliğinin itici gücü haline geldi.

Bu fosil yakıtlar sera gazı emisyonları üretiyor ve bu da Dünya'nın etrafını bir battaniye gibi sararak güneşin ısısını hapsediyor ve sıcaklıklar yükseliyor.

Karbondioksit ve metan, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarına örnek olarak gösterilebilir.

Bunlar araba sürmek için benzin ya da bir binayı ısıtmak için kömür kullanımından kaynaklanıyor.

İklim değişikliğinin etkileri

Çöp depolama alanları, enerji sektörü, sanayi, ulaşım sektörü, binalar ve tarım alanları başlıca emisyon kaynakları arasında gösteriliyor.

Dünya'nın ortalama sıcaklığı yukarı ve aşağı hareket edebilir ancak sanayi devriminden bu yana daha önce olduğundan çok daha hızlı şekilde yukarı yönlü seyrediyor.

Sıcaklıktaki bu artış, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı hava koşulları (sel veya kuraklık gibi) gibi gezegenin çevresi üzerinde bir etkiye sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Piyasada sahte dolar alarmı: Döviz büroları alım-satımı durdurdu
İsrail Lübnan ateşkesi yürürlüğe girdi
ABD'nin en çok arananlar listesindeydi: 21 yıl sonra Galler'de yakalandı
Şişli'de yer altında patlama oldu, yolda yürüyen bir kişi ağır yaralı
'‘Meryem Ana'’ baskını sonrası otopark ücretlerine yüzde 120 zam