İddia: İki polis müdürü Menzil tarikatının baskısıyla görevden alındı

İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Mesut Palalı ve İnterpol Dairesi Başkanlığı'nı yürüten Selçuk Sevgel neden görevden alındı? Tolga Şardan, emniyette önemli görevlerde olan iki 'önemli' ismin Ankara'dan gelen bir telefonla alındığını yazdı. Emniyet kulislerini aktaran Şardan bütün bu görevden almaların Adıyaman'daki tarikat, Menzilcilerin olduğunu işaret etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görevden ayrılmasıyla birlikte emniyette başlayan tasfiye sürecinden Polis Vakfı da nasibini aldığını yazan T24 yazarı Tolga Şandar’ın tek tek isim vererek ayrılanları yazdığı köşe yazısında önemli iki ismin Ankara’dan gelen bir telefonla görevden alındığını bildirdi.

Yazısında ‘Ülkücü’ olmalarına karşın özellikle MHP'nin Soylu ekibine yönelik tasfiyelerinde sessiz kalan bazı polis müdürlerinin Adıyaman'daki tarikat yönetimiyle, bazı polislerin de BBP yönetimiyle bir ‘çaba’ içinde olduğuna dikkat çeken Tolga Şandar şöyle dedi:

Unutmadan, bu arada özellikle bürokraside ne çok Menzilci varmış meğerse! Herkes Menzilci olmuş galiba... Hayırlısı.

Tolga Şandar’ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

'Bir telefonla görevden alınan polis müdürü'

İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Mesut Palalı, Ankara'dan gelen bir telefonla görevden alındı. (...)

İddiaya göre; Palalı, şubesinde görev yapan bir polisin, rapor ve izin alarak sık sık göreve gelmediğini tespit etti. Devam eden araştırmada, söz konusu polisin İzmir dışına çıktığında merkezi Adıyaman'da bulunan Menzil tarikatının dergahına gittiğini belirledi.

Ardından Palalı, söz konusu memurun istihbarat hizmetlerinden çıkarılması için resmi yazı yazdı. Devamında aynı polis memuru Ankara'ya gelerek Emniyet Genel Müdürlüğü'nde üst düzey bir isimle görüştü. Görüşme sonrasında Ankara'dan İzmir'e açılan telefon sonrasında Palalı görevden alındı, Menzil tarikatına giden polis ise görevine döndü."

Interpol Dairesi Başkanı da görevden alındı!

Şardan ayrıca son dönemlerde "başarılı" operasyonlanlara imza atan Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altındaki Interpol Dairesi Başkanlığı'nı yürüten Selçuk Sevgel'in, bir gecede görevden alındığını belirterek "Emniyet kulislerinde, Sevgel'in görevden alınması için yine Adıyaman'daki tarikatın devreye girdiği bilgisi mevcut" ifadesini kullandı.

Şardan, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ'cülerin tasfiyesiyle birlikte tarikat ve cemaatlerin 'görev ve makam için kavgaya tutuştuğunu' ancak 15 Temmuz'dan sonra bu kavganın durulduğunu da anlatarak "Şimdi yeniden benzer bir dönem yaşanıyor sanki. Soylu'nun ekibinin tasfiyesi sonrasında göreve gelen isimlerin arasına kara kedi girmiş gibi" dedi.

“Kısa süre öncesine kadar kendilerini ‘ülkücü’ olarak tanımlayan kimi üst düzey polis şeflerinin, yeni istikametinin Menzil tarikatı ve BBP olduğunu kaydeden Şardan "Özellikle bürokraside ne çok Menzilci varmış meğerse! Herkes Menzilci olmuş galiba... Hayırlısı" ifadesini kullandı.

Bürokrasinin etkin gücü Menzil tarikatı

Emniyet teşkilatında ve sağlık sektöründe sıkça adı geçen Menzil teşkilatı kimdir?

Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye’deki oluşumlarından biri. 2019 yılında ortaya çıkan, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait olduğu iddia edilen, resmi görevlilerin bugüne kadar yalanlamadığı Dini-Sosyal Teşekküller, Geleneksel Dini-Kültürel Oluşumlar ve Yeni Dini Yönelişler adlı gizli raporda, bu oluşuma da yer veriliyor.

Raporda oluşumdan, "Geleneksel Dini Kültürel Oluşumlar (Tarikatlar)’" başlığı altında bahsediliyor ve grup için "Menzil/Semerkand Cemaati" tanımı kullanılıyor. Oluşum hakkında, “Menzil grubu ülkemizdeki benzer yapılar içerisinde en çok taraftara sahip olanlardan biri olarak görülmektedir” değerlendirmesi yapılıyor.

BBCTürkçe'nin Menzilcilere dair yaptığı haberden bir böüm şöyleydi:

Grup, 1902’de doğup 1972’de yaşamını yitiren Abdulhakim Erol tarafından kuruldu. Aslen Siirt’te yaşayan Erol ve aile üyeleri Doğu Anadolu Bölgesi’nde “Kürtçülüğün yükselişi” gibi çeşitli nedenlerle Siirt’teki köylerinden ayrıldı ve 1971 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bir köy satın alarak buraya yerleşti. Bu köyün adı olan Menzil de bu dini oluşuma adını verdi.

Kendisinin ölümünden sonra yerine oğlu Muhammed Raşit Erol geçti. 1983 yılında Raşit Erol, bir süreliğine Gökçeada’ya mecburi ikamete yollandı. Raşit Erol 1993’te hayatını kaybedince, yerine kardeşi Abdulbaki Erol geçti. Bütün bu süreçte faaliyetler sürdü.

2000’li yıllara gelinirken Menzil grubu ikiye bölündü. Buhara olarak da anılan bu ikinci grubun başında, Muhammed Raşit Erol'un oğullarından olup ana koldan ayrılan Fevzettin Erol bulunuyor. Bu grubun merkezi ise Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki Buhara köyü.Ancak günümüzde Menzil olarak tarif edilen asıl büyük oluşum, Menzil Köyü merkezli grup.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

MSB’den MSÜ kitap kapağına ilişkin açıklama: Sorumlular hakkında işlem başlatıldı
İmralı - DEM görüşmesi: Kim ne zaman gidecek?
Kaz Dağları'nda Cengiz Holding'in maden projesine yargı 'dur' dedi
Deprem bölgesi: Konteyner kentler travmayı tetikledi
Berlin'de endişe: Trump NATO'yu zayıflatacak mı?