İBB uygulamalarıyla ilgili “veri sızıntısı” soruşturması: 15 gözaltı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “İstanbul Senin” ve “İBB Hanem” uygulamalarıyla ilgili kişisel verilerin sızdırıldığı iddiasıyla 15 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Savcılık, 11 milyon seçmenin sandık verilerinin sisteme işlendiğini öne sürdü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "İstanbul Senin" ve "İBB Hanem" uygulamalarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında "kişisel verileri hukuka kurulu olarak ele geçirmek", "Vergi Usul Kanununa muhalefet" gibi suçlardan 15 kişinin gözaltını alındığını açıkladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu sabah başlatılan "casusluk" soruşturması kapsamında ayrıca "veri" soruşturmasının yürütüldüğünü ve 15 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"'İstanbul Senin' isimli uygulama üzerinden 4.7 milyon uygulama kullanıcısının kişisel verileri ile konum bilgilerinin iki farklı yabancı ülkeye sızdırılması, 3.7 milyon uygulama kullanıcısının kişisel verileri ile konum bilgilerinin 'darkwebde' satışa çıkartılması ve aynı uygulama içerisinde yer alan 'İBB Hanem' isimli alt uygulama içerisine 11 milyon vatandaşımızın sandık verilerinin işlenerek program dışına sızdırılması tespitiyle ilgili olarak programlarda yönetici ve konuyla ilgili İBB iştiraki şirketler dahil 6 ayrı şirkette yönetici ve diğer görevlilerden ibaret olup adı geçen örgüt yöneticileri ile ilişkisi tespit edilen 13 şüpheli ile ayrıca firari örgüt yöneticisi Murat Gülibrahimoğlu’nun şirketlerine naylon fatura kesme eylemlerine iştirak ettikleri anlaşılan 2 şüpheli olmak üzere toplamda 15 şüpheli hakkında 'kişisel verileri hukuka kurulu olarak ele geçirmek', 'Vergi Usul Kanununa muhalefet' ve Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç örgütü'ne üye olmak suçlarından bugün saat 06.00 itibarıyla eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemi tatbik edilmiş olup şüphelilerin tamamı gözaltına alınmıştır."

İstanbul Senin uygulamasıyla ilgili iddialar yeni değil. Mart ayında da bu iddialar gündeme gelmiş, İBB söz konusu suçlamayla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"İstanbul Senin, 2021 yılında İstanbulluların tüm İBB hizmetlerine tek bir uygulama üzerinden ulaşabilmesi için geliştirilmiş bir “süper uygulamadır.” Bu uygulamaya üyelikte alınan bilgiler (ad, soyad, TCKN) yalnızca kamu hizmetleri için kullanılır ve kullanıcıların açık rıza, aydınlatma ve KVKK metin onaylarıyla birlikte alınır. Veriler, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri ile entegre şekilde doğrulanır. Bu veriler hiçbir kişi, kurum veya şirkete ücretli ya da ücretsiz şekilde aktarılmamıştır."

Bakanlığın desteklediği şirket

İBB operasyonunda 'kişisel verilerin yurtdışına satılması' suçlaması ile ilişkilendirilen İsrail merkezli Appsflyer firmasının Ticaret Bakanlığı tarafından desteklendiği ortaya çıkmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Ertuğrul Özkök: Louvre soygununu, fedora şapkalı bu metroseksüel dedektif çözebilir mi?
Tutuklu Necati Özkan'dan casusluk suçlamasına ilk tepki
Veri sızıntısı ile suçlanan şirket 34 gün önce Teknofest'te ödül almış! Hem de veri güvenliği başarısından
Trafik kazalarında ‘KVKK’ tehlikesi: Bilgileriniz paylaşılabilir
Mahkeme'den ÖSYM'ye 'tercih' ayarı: 'İlk liste kabul edilsin'