Harvard, Trump'a dava açtı: 'Üniversite bağımsızlığını teslim etmeyecek'

Trump yönetiminin kampüsteki siyasi aktivizmi sınırlama talebini reddeden Harvard üniversitesi, 2.2 milyar dolarlık federal hibeyi dondurma kararına karşı yasal süreç başlattı.

Harvard Üniversitesi, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin 2.2 milyar dolarlık federal hibeyi dondurma kararına karşı yasal mücadele başlattı.

Üniversite, Beyaz Saray'ın kampüsteki siyasi aktivizmi sınırlama ve okul yönetimi ile ilgili değişiklik taleplerini bağımsızlık vurgusu yaparak reddetmiş, Trump yönetimi okuldaki bilimsel çalışmaları destekleyen federal fonu dondurduğunu açıklamıştı.

Üniversitenin karara karşı açtığı federal dava üzerine Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Amerikan aileleri geçinmekte zorlanırken Harvard'ın gerektiğinden fazla maaş alan bürokratlarının kolay yolla para kazanma devri bitiyor" dedi.

Harvard Başkanı Alan Garber ise "Hangi parti iktidarda olursa olsun hükümet, özel üniversitelerin ne öğreteceğini, kimi öğrenci olarak kabul edeceğini, hangi alanlarda çalışacağını ya da araştırma yürüteceğini dikte etmemeli" diye konuştu.

Gazze protestoları etkisi

Trump, 2024'te Amerikan üniversitelerinde patlak veren Gazze protestolarıyla anti-Semitizm dalgasının yayıldığını, bu ortamda Yahudi öğrencilerin yeteri kadar korunmadığını savunuyor.

Beyaz Saray, bu kapsamda Harvard'a antisemitizme karşı kampüste mücadele amacı taşıdığını belirttiği bir dizi talep gönderdi. Talepler üniversite yönetimi, işe alım uygulamaları ve kabul prosedürlerinde değişiklikler öngörüyordu.

Harvard Beyaz Saray'ın üniversiteyi "kontrol etmeye" çalıştığını söyleyerek talepleri reddetti. Harvard Başkanı Alan Garber, 14 Nisan Pazartesi günü üniversite topluluğuna gönderdiği mektupta, "Üniversite bağımsızlığını teslim etmeyecek ya da anayasal haklarından feragat etmeyecek" dedi.

Mektupta ne vardı?

Beyaz Saray'ın Harvard'a gönderdiği talep mektubunda okulun "entelektüel ve yurttaşlık hakları" alanındaki sorumluluklarını yerine getiremediği iddia edilmiş, Harvard'ın hükümetle mali ilişkisini sürdürebilmesi için şu talepler sıralanmıştı:

  • Amerikan değerlerine "düşman" olan öğrencilerin federal hükümete bildirilmesi;
  • Her akademik bölümün "görüş çeşitliliğine" sahip olması;
  • "Anti-Semitik tacizi" en çok körükleyen program ve bölümlerin hükümet onaylı dış bir denetçi tarafından incelenmesi
  • Son iki yılda kampüste düzenlenen protestolar sırasında meydana gelen "ihlaller" için disiplin cezası verilmesi
  • Üniversitenin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikaları ve programlarının sona erdirilmesi

Beyaz Saray'ın eğitime müdahaleleri

Beyaz Saray daha önce de New York'taki Columbia Üniversitesi'nden 400 milyon dolarlık federal fonu çekmiş ve üniversiteyi antisemitizmle mücadelede başarısız olmakla suçlamıştı.

Eğitim Bakanı Linda McMahon, "Üniversiteler federal fon almak istiyorlarsa tüm federal ayrımcılık karşıtı yasalara uymak zorundadır" demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

AKP'li Şamil Tayyar'dan dikkat çeken çıkış: 'Cumhur İttifakı'nda bir şeylerin yolunda gitmediğini öğrendim'
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çocuklara 23 Nisan hediyesi
Şişli Belediyesi'ne kayyım atamasının iptali için başvuru yapıldı
ODTÜ erken seçime gidiyor: Öğrenciler kendi rektörünü seçecek
İmamoğlu'ndan tepki: 4 ilçeyi susuz bırakacaklar