Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 kentte aralarında tarihi yapıların da olduğu yüz binlerce yapı yıkıldı ya da hasar gördü. Ancak depremden en çok etkilenen illerden olan Adıyaman’daki bir köprü ayakta kaldı. 1800 yıllık köprünün hasar bile görmemesi dikkat çekerken, Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, köprünün neden yıkılmadığını anlattı.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Cendere deresinin üzerindeki köprünün neden yıkılmadığı, bölgeye uyumluluğu ve mimari yapısı hakkında Manşet35'e koşuna Ateşoğulları, o dönemde dahi depremin hesap edilerek mimarinin ona göre tasarlanmış olabileceğini söyledi.
Dr. Soner Ateşoğulları, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin aktif bir fay zonu olan Doğu Anadolu Fayı, Cendere köprüsünün 60 km kuzeyinden geçmekte olup, Adıyaman bölgesi için deprem açısından önemli bir risk potansiyeli oluşturmaktadır. Kahta ilçesinde bulunan Cendere köprüsü, Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre 2. derece deprem bölgesindedir. 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremde Cendere köprüsünün yıkılmamış olması hem yapım tekniği hem de Romalı mühendislerin teknik bilgisinden kaynaklanmıştır. Roma döneminde de bölgenin deprem geçmişi bilindiğinden köprü muhtemelen olası depremlere dayanıklı olarak inşa edilmiş olmalı. Burada Romalı mimar ve mühendislerin hakkını teslim etmeden geçmemek lazım. Köprü bu son depremde yıkılmadığına göre demek ki malzemeden çalmamışlar! Anlaşılıyor ki köprü liyakatli kişiler tarafından inşa edilmiş. Tabi bu arada köprünün yakın geçmişte geçirdiği restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarının etkisini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Köprünün jeolojik olarak sert ve kayalık bir zemine inşa edilmiş olması bu depremi yıkılmadan atlatmasında etkili olmuş olabilir. Ancak köprüde en kısa sürede hasar tespiti yapılması yerinde olur. Zira yıkılmaması hasar görmediği anlamına gelmez."
“Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerinden”
Ateşoğulları, köprü hakkında ayrıca şu bilgileri verdi:
"Adıyaman Cendere köprüsü, MS 200 yılları başlarında Romalılar tarafından yapılan, dünyanın halen kullanılmakta olan en eski kemer köprülerinden birisidir. Adıyaman’a 55 km mesafede Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde, Kahta ilçesi Kesertaş köyü, Cendere çayı üzerindedir. Biri ana kemer ve diğeri tahliye kemeri olmak üzere toplam iki kemerden oluşan köprü, Romalıların yaptığı ikinci en geniş kemerli köprüdür. Orijinalinde 9-10 m yüksekliğinde 4 sütun bulunan köprünün günümüzde 3 sütunu korunmuştur. Köprünün uzunluğu 120 m, genişliği ise 7 m’dir. Köprü yapısal olarak kemer formlu bir köprü olup, ana kemer yüksekliği tabandan itibaren yaklaşık 16 m, kemer açıklığı ise yaklaşık 32 m’dir. Kemer taşları Cendere çayının hemen arkasında bulunan kayalardan kesilerek elde edilmiştir."