Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin termik santrallarına kömür sağlanması için başlayan ağaç kesimi sonlandı. Ağaç kesiminin tamamlandığı bölgede son bir haftadır da Zeytin Kanunu’nun aksine zeytinliklere yakın bir bölgede dinamit patlatılıyor.
Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre köylüler ve yaşam savunucuları, Muğla İdare Mahkemesi’nin ruhsat iptali davasını reddetmesi üzerine avukatları aracılığıyla istinafa başvurdu.
'Bölgenin maden olması, Milas-Ören arasını yaşanmaz bir hale getirecek'
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne yapılan başvuruda maden işletme ruhsatı ve işletme izninin yürütmesinin durdurulması istendi. Konuya ilişkin konuşan avukat Arif Ali Cangı, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, maden işletme iznini 2041’e kadar uzattı. Telafisi imkânsız zararlar ortaya çıkacağından davalı idarenin savunmasının alınması beklenmeden derhal yürütmenin durdurulmasını talep ettik. Türkiye’nin de taraf olduğu Paris İklim Anlaşması’na göre 2030’da kömürden çıkmamız gerekiyor. Bu kararın tutarlı bir yanı yok. Bölgenin maden olması, Milas-Ören arasını yaşanmaz bir hale getirecek. Su kaynakları yok olacak” dedi.
Ne olmuştu?
Akbelen Ormanı'nda açılmak istenen kömür madenine karşı köylüler, 2019'dan beri mücadele ediyor. İkizköylülerin açtığı dava sürerken Akbelen Ormanı'nda Temmuz 2021'de 100'den fazla ağaç kesilmişti. Ancak ağaç kesimi protestolar üzerine durmuştu. İkizköylüler çadır kurarak nöbet tutmaya başlamıştı.
İkizköy’de köylülerin 2 yıldır nöbet tuttuğu alana bu yılın Temmuz ayında çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA’lar sevk edildi. Kesim motorları ile Akbelen Ormanı’na girildi ve çam ağaçları kesildi. Köylüler bu duruma isyan ederken Ankara’da çevreciler, ormanın kömür madenine tahsisinin iptali için hazırladıkları 117 bin imzalı dilekçeyi Tarım ve Orman Bakanlığı’na teslim etti.