Medyascope'ta yer alan habere göre;
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) komisyon çalışmaları başta olmak üzere, parti programı, birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyon ile “İBB borsası” iddiaları gündemleriyle toplandı.
“İBB borsası” gündemden düşmeyecek
Parti Sözcüsü Deniz Yücel, MYK gündemine ilişkin yaptığı açıklamada İBB borsası iddialarına konu olan savcılar için Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) bu hafta şikâyette bulunacaklarını açıkladı. Ses kayıtları gibi delilleri de içeren şikâyet dilekçesinin önümüzdeki günlerde HSK’ye iletilmesi bekleniyor.
İBB borsasının yargıdaki çürümeye işaret ettiğini savunan parti kurmayları, savcılar adına pazarlık yaptığını öne sürdükleri avukat M.Y.’nin gözaltına alınıp adli kontrol tedbiriyle bırakılmasına da tepki gösterdi. Özgür Özel’in bu konuyu özel olarak takip ettiğini söyleyen kurmaylar, “Kimse bu borsayı inkâr edemiyor, avukat kaçmaya çalışırken yakalandı. Kaçma şüphesine rağmen de tutuklanmadı” dedi. Kurmaylar bu konunun İBB soruşturmasının seyrini değiştirebileceği görüşünü paylaştı.
“Ulusalcı hassasiyetleri anlamak lazım”
Komisyonun kapalı toplantısına yönelik tepkileri değerlendiren CHP kurmayları, bir toplantı için alınan gizlilik kararının manipüle edildiğini söyledi. CHP’nin komisyondaki varlığına yönelik samimi kaygıları göz ardı etmediklerini kaydeden kurmaylar “Ulusalcı hassasiyetleri anlamak lazım” dedi.
Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun bugünkü (12 Ağustos) toplantısında bütün üyelerin görüş bildireceğini belirten kurmaylar, ilerleyen günlerde toplantıya şehit aileleri ile gazi yakınlarının da davet edileceğini aktardı. Ayrıca CHP’nin “demokratikleşme süreci”nden ne anladığına ilişkin açıklamayı ve komisyona sunacakları önerileri de komisyon toplantısından önce açıklayacaklarını belirtti.
CHP’li kurmaylar, kayyum atamalarının sonlandırılması için Kasım 2024’te 10 muhalefet partisinin ortak kanun teklifini hatırlatarak “Demokratikleşme talebimiz var. Kayyumla ilgili herkesin altına imza attığı kanun teklifi komisyonun gündemine gelecek” diye konuştu.
“Sahada sorun yok, eleştiriler sosyal medyada”
CHP milletvekillerinin ağustos ayı boyunca sahada olacağını aktaran kurmaylar “Bizim ülkede gördüğümüz hukuksuzlukları, adaletsizlikleri, ekonomik sorunları dile getirmeye devam edecekler” dedi. Yeni çözüm sürecine yönelik CHP’nin tutumuyla ilgili eleştirilerin sahada karşılığı olup olmadığı sorusuna ise “Sahada bir sorun tespiti yok, sosyal medyada bu eleştiriler var. Sahada ‘Barış olsa iyi olur ama bunlara dikkat edin, anayasa değişikliği yapmasınlar, Erdoğan bir dönem daha başkan olmasın, aldatılmayın’ endişesiyle yapılan uyarılar var” yanıtını verdi.
Bu saha çalışmasının süreci ya da komisyonu anlatmak için planlanmadığını ama gelen soruları yanıtladıklarını söyleyen kurmaylar, Genel Başkan Özgür Özel’in aylar önce “Arkadaşlarımız hapiste, bu yaz bize dinlenmek yok” dediğini aktardı.
“MHP, söylemlerinde AKP’den ayrışıyor”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir kez daha belediyelere yönelik soruşturmaların hızla tamamlanması çağrısı yaptı. CHP’li kurmaylar Bahçeli’nin açıklamasının MYK gündeminde olmadığını ancak “teknik olarak” olumlu bulduklarını belirtti. Parti yetkilileri, iktidar bloğunda çatlak yorumları hakkında “Hangi amaçla söylüyor, bir an evvel ceza verin mi demek istiyor, Bahçeli bilir. İki tarafın farklı yorumlar yaptığı kesin. MHP geçmişte olmadığı şekilde hukukun üstünlüğü söylemlerinde AKP’den ayrışıyor ama bu stratejinin bir parçası mı, onu bilmiyoruz” diye konuştu.
Program değişikliği büyük kurultayda
Kongreler takvimini başlatan CHP, mahalle seçimlerinden başlayarak büyük kurultaya hazırlanıyor. Büyük kurultayın kasım ayı sonu veya aralık ayı başında olabileceği ifade ediliyor. Yerelden başlayan rekabeti parti kurmayları “Parti içi demokrasisi olan tek parti olabiliriz, hangi parti mahallelere sandık kurup delege belirliyor? Bu bizim güçlü olan yanımız” diye değerlendirdi.
Parti kurmayları “CHP haftası” diye anılan 4-9 Eylül tarihlerinde bir dizi anma ve etkinliğin yanı sıra delegelerin bir araya gelerek program değişikliğini çalışacaklarını aktardı. Program için planlandığı şekilde bir olağanüstü kurultay toplanmayacağı, değişikliğin büyük kurultayda oylanabileceği aktarıldı.