LANGEN, Frankfurt ve çevresinden yaklaşık bin kişinin katıldığı tören, Canbolat’ın uzun yıllardır çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlediği Yeni Kültür Merkezi’nde (Neue Stadthalle Langen) gerçekleştirildi. Törende yapılan konuşmalarda, yakınlarının söylediği gibi “Beyninde gerçekleştirmeyi hedeflediği bin fikir”le son nefesini veren Canbolat’ın hem gazeteci olarak, hem de kültürel, sanatsal, politik ve sosyal çalışmalarıyla Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilere, çok sevdiği iki memleketi Tarsus ve Langen’daki kültürel ve sosyal gelişmelere, Almanya’daki çok kültürlü, demokratik yaşama çok önemli katkılarda bulunan bir toplum önderi olarak geride doldurulması mümkün olmayan bir boşluk bıraktığı vurgulandı.
TÜRK TOPLUMUNA KATKILARI ÖVGÜYLE ANLATILDI
Neu Isenburg Belediye ve Offenbach Bölge Meclisi üyelerinden Serpil Sarıkaya’nın Türkçe ve Almanca moderasyonunda gerçekleştirilen anma töreninde Canbolat’ın yaşamından, çalışmalarından ve eserlerinden görseller sunuldu. Kendisiyle önceki yıllarda yapılan söyleşiler ekrana geldi. Çalışmalarını Frankfurt’ta sürdüren piyanist Utku Asan’ın küçük piyano sunumlarıyla derinleşen törende Langen Belediye Başkanı Dr. Jan Werner, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, SPD eski Federal milletvekili Uta Zapf, Frankfurt eski Emniyet Müdürü Gerhard Bereswill, Offenbach Bölge Yabancılar Meclisi Başkanı Hüsamettin Eryılmaz, Langen Yabancılar Meclisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tharwat Kades, Türk Alman Dostluk Derneği yönetiminden Rüstem Özdemir, yakından tanıdıkları, birlikte çalıştıkları, arkadaşlık ve dostluk ilişkileri geliştirdikleri Canbolat’ı anlattılar. Tarsus eski Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz video mesajıyla ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’in Başkonsolos Tunçer tarafından okunan mesajıyla Canbolat’ın ülkeler, şehirler arasındaki ilişkilere, Türk toplumuna katkılarını övgüyle dile getirdiler. Canbolat, imam Talha Taşkınsoy’un katılanlardan Türkçe ve Almanca helallik aldıktan ve cenaze namazını kıldırmasından sonra kültür merkezinin yakınlarındaki Langen Mezarlığı’nda, yüzlerce dostu ve sevenin katıldığı törenin ardından toprağa verildi.
ÇOK YÖNLÜ, ÜRETKEN, ÖRNEK BİR YAŞAM...
Tarsus’ta 1957 yılında dünyaya gelen Canbolat, gazeteciliğe de Türkiye’de Cumhuriyet ve Dünya gazetelerinde başladı. Türkiye’de işletme dalındaki yüksek öğreniminden sonra, 1980 yılında Almanya’ya gelen, 1982 yılından itibaren yeniden gazeteci olarak çalışmaya başladı ve son nefesini verene kadar gazetecilik yaptı. Uzun yıllar Güneş, Günaydın ve Milliyet gazetelerini Avrupa’da yayımlayan ekipte yer alan, yöneticilik yapan, bu arada TRT ve WDR’nin (Köln Radyosu) muhabirliğini üstlenen Canbolat, 1993 yılında başyazarı ve genel yayın yönetmeni olduğu ve ‘Hessen Toplum’ gazetesinin yayınını başlattı. Köşe yazarları arasında Hessen eyaletinin başbakanları ve Frankfurt’un büyükşehir belediye başkanlarının da yer aldığı ‘Hessen Toplum’, geçtiğimiz 30 yıl boyunca sadece Hessen’de yaşayanlar için değil, Almanya’daki tüm Türk toplumu için çok önemli bir haber ve bilgi kaynağı oldu.
YABANCILAR BAŞKANLIĞI’NI DA ÜSTLENMİŞTİ
Son dönemlerde haber ve kültür kanalı ‘Toplum24 TV’ ve ‘www.toplum24.de’ ile de televizyon ve internet gazeteciliğine ağırlık veren Canbolat, araştırmalarını, şiir ve öykülerini içeren kitaplar yayımladı. Uzun yıllardır yaşadığı Langen ile memleketi Tarsus arasındaki ve Frankfurt ile de Eskişehir’in ‘kardeş şehir’ olmasının mimarları arasında yer alan Canbolat, Türkiye’nin kültürel ve sanatsal zenginliklerinin Almanya’da tanıtımı için de çok sayıda etkinliğe imzasını attı. Önümüzdeki mayıs ayında 26’ncısının gerçekleştirilmesi plananlan ‘Türk halk dansları festivali’ de bunlardan biri. Canbolat tüm aktif gazetecilik çalışmalarının, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra bir de yaşamını sürdürdüğü Langen’da göçmenlerin eşit haklar mücadelesine, farklı kültürler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak üzere Yabancılar Meclisi Başkanlığı’nı da üstlenmişti.