Bitlis'teki depremler: 'Diri fay haritasının güncellenmesi gerekiyor'

Doç. Dr. Alkan, Bitlis'teki depremlerin olduğu fayın MTA aktif diri fay haritasında olmadığını belirterek, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.

Deprem ülkesi olan Türkiye'de son dönemde yaşanan sarsıntılar fay hattı haritalarının güncelliğine dair soru işaretleri oluşturdu.

Bitlis'te 27 Kasım’da saat 05.50 ile 05.56'da 4.3 büyüklüğünde 2 deprem oldu. Kısa süreli paniğe neden olan depremlerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, bu depremleri değerlendirdi.

‘Bunlar küçük küçük devam edecektir’

Depremleri sıklıkla tecrübe eden bir ülke olduklarını belirten Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve civarının da bu durumdan etkilenen bir bölge olduğunu söyledi. Bitlis'in Hizan ilçesi civarında 25 Eylül'de 4,6 büyüklüğünde, ardından da 27 Kasım tarihinde 4,3 büyüklüğünde 2 deprem daha meydana geldiğini belirten Alkan, "Meydana gelen depremlerde bölgenin depremsellik olarak bir üretkenliğini tektonik ya da volkanik bir deprem üreten bir bölge olduğunu bize gösteriyor. Ana şoktan sonra 30 artçı şok meydana geliyor. Bunlar küçük küçük devam edecektir" diye konuştu.

‘Depremlerin olduğu yerde herhangi bir diri fayın görünmüyor'

27 Kasım’da olan depremlerin Hizan'ın hemen batısında, Eylül ayında meydana gelen depremin ise Hizan'ın doğusunda meydana geldiğini kaydeden Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve Van bölgesinde çok sayıda aktif diri fayın olduğunu da belirterek şöyle konuştu:

"MTA'nın diri fay haritasında burada birçok fay da görünüyor. Burada ilginç olan bu depremlerin olduğu yerde herhangi bir diri fayın görünmüyor olması. Burada fay veya fay zonu görünmüyor. Bu depremler doğrultu atımlı faylardır. MTA'nın fay haritasında baktığımızda çizgilerin olduğu yerler faylardır. 27 Kasım'da meydana gelen depremlere baktığımızda bu haritada fay görünmüyor. Burada önemli olan eğer bir yerde deprem varsa orada fay vardır. Buranın dikkate alınıp çalışılması gerekiyor.

'MTA'nın diri fay haritasının güncellenmesi gerekiyor'

Diri fay haritası sürekli güncelleniyor. Her yapılan yeni çalışmada özellikle MTA'nın AFAD'ın üniversitelerin yaptığı çalışmalarda bunlar belli periyotlarda güncelleniyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay haritası tekrar güncellemeler oldu. Ama bu haritaya baktığımızda Bitlis'te meydana gelen son depremlerde haritaya baktığımızda fay yok. MTA'nın diri fay haritasının güncellenmesi gerekiyor. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor. Jeofizik mühendisleri olarak şu an belli çalışmalar yapıyoruz. Bu depremlerin çözümleri bize neyi gösteriyor diye çalışmalarımıza başladık ama diğer kurumlarımızın burada özellikle bir çalışma yapması gerekiyor."

Türkiye deprem ülkesi

Türkiye, Avrasya, Arap ve Afrika levhalarının kesişim noktasında yer alması nedeniyle sismik olarak oldukça aktif bir ülke. Bu konum, ülke genelinde farklı büyüklüklerde depremlerin sıkça yaşanmasına sebep oluyor. Özellikle Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları boyunca büyük depremler meydana geldi.

6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve 11 ili yıkan depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti.

Deprem uzmanları Marmara’da büyük bir depremin gerçekleşmesini bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Interpol tarafından aranan IŞİD'li Başakşehir'de yakalandı
MSB açıkladı: Teğmenlerle ilgili dosya 16 Ocak'ta görüşülecek
Hava durumu: İstanbul dahil 5 il için uyarı
ÖTV’siz araçlara düzenleme yapıldı: 10 yıl şartı getirildi
Narin Güran cinayeti davası: Mahkeme Başkanı: Siz bizden bir şeyleri gizliyorsunuz