Babacan: 'Denetimli serbestlik' düzenlemesinin kapsamı genişletilecek

Babacan, pandemi döneminde çıkarılan binlerce adli hükümlünün tahliye olduğu infaz düzenlemesinin sürekli hale getirileceğini yazdı. Yeni tahliyeler yolda...

Türkiye'de artan şiddet ve suç oranlarının gölgesinde ceza infaz sistemi tartışılıyor. AKP hükümeti, birçok kez 'infaz düzenlemesi' adı altında adli suçlardan tutuklu ve hükümlü olan binlerce kişiyi ceza süresi dolmadan tahliye olmasının yolunu açtı.

Yeni tahliyeler yolda

Cezasızlık eleştirilerinin yaygınlaştığı bugünlerde, Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, pandemi döneminde Adalet Bakanlığı’nın mahkumları parça parça “denetimli serbestlikten” yararlandırdığı yasal düzenlemenin kapsamının genişletileceğini yazdı.

Söz konusu düzenlemenin TBMM’de görüşülmeyi bekleyen yargı paketine önergeyle eklenmesinin tartışıldığını aktaran Babacan, “Pandemi döneminde başlayan bu hak, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle haklarındaki karar kesinleşip infazı başlayanlar için geçerliydi. Böyle bir düzenlemede suçun işlediği tarihin esas alınması gerektiği belirtiliyor. Şimdi yapılacak düzeltmeyle bu tarihten önce işlenen tüm suçlar, davaları ne zaman kesinleşirse kesinleşsin bu haktan yararlanacak” diye yazdı.

"'Salınma işlemi’ rutine bağlanmış oluyor"

“Daha önce serbest bırakılanların yarısı kadar daha salıverilme bekleniyor” diyen Babacan şunları kaydetti:

“Söylenmese de Adalet Bakanlığı bu yolla sessiz bir operasyon yapıyor. Cezaevlerindeki doluluk bu yolla azaltılırken, ‘salınma işlemi’ rutine bağlanmış oluyor. Diğer taraftan her gün sokaklarda yeni suçlara tanık olunuyor. Yakalananların birden fazla sabıkasının olmasının altında yatanın bu olduğu iddia ediliyor.”

Bakan Tunç dün açıklama yapmıştı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnfaz Yasası'nın tartışmalı düzenlemeleriyle ilgili dün açıklamalar yapmış; “Bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik uygulanır mı, uygulanmaz mı, ceza hukukçularımızla konuşmamız gerekir. Kasten öldürme, kasten yaralama konusunda özellikle denetimli serbestlik uygulamaların toplumda eleştiriler olduğunu görüyoruz. Bunları dikkate almalıyız. Toplumu suçtan korumalıyız” demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Kamala Harris: ABD halkıyla İsrail halkı arasında önemli bir ittifak var
Uyuşturucu ticareti yapan oğlunu polise teslim etti: Serbest bırakıldı
Beyoğlu Belediyesi, Balo Sokak'ta cinsel saldırı davasına müdahil oluyor
Hollanda’da bir müze çalışanı sanat eserini yanlışlıkla çöpe attı
Ali Erbaş'ın damadı, "İsrail destekçisi" markaların temsilcisi