AYM Başkanlığı için kulislerde İrfan Fidan ismi geçiyor

Anayasa Mahkemesi’nde üç dönemdir başkanlık yapan Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan 2024’te sona erecek. Başkanlık için ise kulislerde İrfan Fidan ismi geçiyor.

Anayasa Mahkemesi’nde üç dönemdir başkanlık yapan Zühtü Arslan’ın 12 yıllık AYM üyeliği görev süresi 20 Nisan 2024’te sona erecek. AYM İçtüzüğü gereği, Yüksek Mahkeme’ye veda edecek olan Arslan’ın son görevi, başkanlık seçim sürecini yönetmek olacak.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre içtüzük doğrultusunda başkanlık seçimi süreci, yarın başlıyor. Kulislerde, son seçimde ismi AYM Başkanlığı için geçen ancak sürpriz biçimde Arslan karşısında seçimi kaybeden eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ın yeni AYM Başkanı olabileceği konuşuluyor.

Bu seçimde daha şanslı

Fidan, 2 Şubat 2023’te yapılan AYM Başkanlığı seçiminde de favori gösteriliyordu. Ancak AYM üyeleri tercihlerini iki dönem başkanlık yapan Arslan’dan yana kullandı. Fidan’ın, bu seçimde öncekine göre daha şanslı olduğu belirtiliyor.

Gökcan ve Özkaya da öne çıkıyor

Öte yandan kulislerde konuşulan isimlerden diğerleri de Kadir Özkaya, Hasan Tahsin Gökcan ve Selahaddin Menteş.

Buna karşılık, AYM Başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan ile Kadir Özkaya’ya da yüksek oy çıkabileceği belirtiliyor. Her iki ismin görev süreleri 2026’da dolacak. Kulislerde sürpriz olarak gösterilen bir isim de Selahaddin Menteş. Menteş, daha önce OHAL Komisyonu Başkanlığı da yaptı.

Gizli oy ile seçim

AYM İçtüzüğü’ne göre, Başkanın belirlediği günde, AYM üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla dört yıl için yeni başkan seçiliyor.

En az 8 üyenin oyunu alan kişi başkan olacak

12 yıllık görev süresi bitecek olan Arslan dışındaki tüm üyelere seçimde oy verilebilecek. 15 üyeli mahkemede en az 8 üyenin oyunu alan isim başkan seçilecek. Bir üye bu oy sayısına ulaşana kadar seçim devam edecek. Arslan’ın da seçimde oy kullanma hakkı bulunuyor.

İrfan Fidan kimdir?

Fatsalı olan İrfan Fidan, ilk görevine Akkışla Cumhuriyet Savcısı olarak 1999 senesinde başladı. Sırasıyla Aşkale, Çaycuma, Dörtyol, Şişli ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı görevlerinde bulundu. 2015 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili oldu. Bir yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildi. 27 Ekim 2020'de HSK Genel Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçildi. 23 Ocak'ta ise AYM üyeliğine atandı.

AKP'nin kritik davalarına bakıyordu

Fidan, özellikle 2015 yılında yapılan atama sonrası AKP için kritik birçok soruşturmayı yürüten isim oldu. Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması, Balyoz gibi Cemaat sonrası "formatlanan" davalara bakan Fidan, Can Dündar-Erdem Gül, Gezi ve Osman Kavala davalarını da yürütüyordu.

Sezgin Baran Korkmaz iddiası

Fidan'la ilgili bir diğer iddia ise Sezgin Baran Korkmaz gündeminde olmuştu

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sezgin Baran Korkmaz’ın telefonundan 31 Aralık 2020 tarihinde şu anda Anayasa Mahkemesi üyesi görevini yürüten İrfan Fidan’la mesajlaşıp mesajlaşmadığını sormuştu:

“31 Aralık 2020’de Sezgin Baran Korkmaz’ın telefonundan şimdiki Anayasa Mahkemesi üyesi İrfan Fidan’a mesaj atılmış mı, atılmamış mı? İrfan Fidan’ın numarası belli, bende de var. MASAK raporundaki en önemli isimler de serbest kalmış. Dönemin Cumhuriyet Başsavcısı olan Fidan’la, SBK mesajlaşmış”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

MSB’den MSÜ kitap kapağına ilişkin açıklama: Sorumlular hakkında işlem başlatıldı
İmralı - DEM görüşmesi: Kim ne zaman gidecek?
Kaz Dağları'nda Cengiz Holding'in maden projesine yargı 'dur' dedi
Deprem bölgesi: Konteyner kentler travmayı tetikledi
Berlin'de endişe: Trump NATO'yu zayıflatacak mı?