Merkez Bankası, ihracatçıya verdiği kredi için döviz mevduatlarından TL'ye dönme zorunluluğu getirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont kredisi kullanımı için döviz mevduatlarından TL'ye dönme zorunluluğu getirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont kredisi kullanımı için döviz mevduatlarından TL'ye dönme zorunluluğu getirdi.

Merkez Bankası, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda değişiklik yaptı. Buna göre; yabancı para cinsi reeskont kredisi kullanacak firmalarda, 30 Nisan 2022 tarihine kadar gerçekleşecek kullanımlarda döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az yüzde 10’unun, 1 Mayıs ile 31 Temmuz 2022 tarihi arasında gerçekleşecek kullanımlarda ise en az yüzde 20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması veya dönüşeceğine ilişkin taahhütte bulunulmaları şartı aranacak. 1 Ağustos 2022 tarihi ve sonrasında yapılacak kullanımlarda ise döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az yüzde 20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması zorunlu hale getirildi.

Söz konusu talimatta, toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar ABD dolarına yükseltilirken bu limitin 5 milyar ABD doları karşılığının Türk lirası reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Geçen hafta rekor seviyede yükselmişti: Altın haftaya düşüşle başladı!
Akaryakıtta tabela yine değişti: Benzine zam!
Döviz kredisi kullanabilen zenginliğine zenginlik kattı, erişimi olmayanlar ateşe atıldı
Borç ekonomisi: Kredi kartıyla yapılan harcamalar banka kartlarını beşe katladı
600 ekonomistten G20 liderlerine çağrı: 'Uluslararası Eşitsizlik Paneli kurulsun'