Kavcıoğlu: Ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmalıyız

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, salgın ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomideki görünüme ilişkin belirsizliği artırdığını ifade ederek "Bu zorlu ortamda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler olarak ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmaya yönelik çabalarımızı güçlendirmemiz gerekmektedir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu Toplantısı'nın açılış konuşmasını yaptı.

Kavcıoğlu’nun konuşmasından bölümler Merkez Bankası’nın resmi Twitter hesabından da paylaşıldı. Buna göre, Kavcıoğlu, şunları söyledi:

'Gündemi 3 soru oluşturuyor'

Gündemimizi küresel olarak içinde bulunduğumuz koşulların ortaya koyduğu üç soru oluşturuyor: Artan enflasyonist baskıların geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu, bölgesel çatışmaların seyri ve artan belirsizlik ortamında merkez bankalarının ne tür politikalar uygulayacağı.

'Küresel ekonomiye dair belirsizlikler arttı'

Pandeminin yanı sıra savaş, küresel ekonomiye ilişkin mevcut endişelere yenilerini ekleyerek ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikleri artırmıştır. Bu şokların olumsuz etkileri ülkeler arasında zamanlama ve şiddet açısından farklılık göstermiştir. Bu zorlu ortamda, İİT üyesi ülkeler olarak ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmaya yönelik çabalarımızı güçlendirmemiz gerekmektedir.

'İİT bünyesinde daha yakın iş birlikleri kurulmalı'

İİT çatısı altında, farklı yapıda ekonomilerden oluşan zengin bir topluluğa sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki bu çeşitliliği, İİT bünyesinde daha yakın iş birlikleri kurarak fırsata çevirebiliriz. Ülkelerimiz arasında daha entegre bir finansal sistemin inşa edilmesi, kazan-kazan prensibi doğrultusunda daha verimli sermaye dağılımına olanak sağlayacaktır.

Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Akaryakıtta tabela yine değişti: Benzine zam!
Döviz kredisi kullanabilen zenginliğine zenginlik kattı, erişimi olmayanlar ateşe atıldı
Borç ekonomisi: Kredi kartıyla yapılan harcamalar banka kartlarını beşe katladı
600 ekonomistten G20 liderlerine çağrı: 'Uluslararası Eşitsizlik Paneli kurulsun'
Altın fiyatları yeniden yükselişte: Rakamlar o seviyeyi aştı!