Emekli maaşı farkında formül arayışı: Bakanlık çalışma yapıyor

Bu yıl sonunda emekli olanlar 2025’te emekli olanlara göre yüzde 30-35 arasında daha fazla emekli maaşı alacak. Bakanlık yaptığı çalışmayla, kaç kişinin emekli maaşında fark oluştuğunu belirleyerek formül bulmaya çalışacak.

Emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenlerin aylıkları arasında bu yıl yüksek fark olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da maaşlarda yüksek farkın oluşmaması için formüller üzerinde çalışıyor.

Türkiye’nin haberine göre, Çalışma Bakanlığı, bu konuda bir etki analizi çalışması başlattı. Yapılacak etki analizi kapsamında, kaç kişinin emekli maaşında fark oluştuğu belirlenecek. Ayrıca, 2024’te emekli olacaklar ile 2025’te emekli olacaklar arasındaki emekli farkın kapatılmasının ya da azaltılmasının maliyeti hesaplanacak.

Ortaya çıkacak maliyet çerçevesinde, düzenleme kapsamında uygulanacak formül belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da daha önce yaptığı açıklamada “Bir netlik yok, ekiplerimiz çalışıyor, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile bir araya gelip görüşeceğiz” demişti.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, 2024 ve 2025’te emekli olacakların talep tarihine göre aylıklarda yüzde 30-35 arasında farklılaşma olacağını söyledi.

Ergün, şunları kaydetti:

“Emekli aylıkların karma sisteme göre hesaplanması, emeklileri koruyan bir sistem olarak görülemez. Son iki yılda enflasyon farklı olduğundan, bu sistemin sonucu, enflasyonun yüksek olduğu yıl, emekliler için cazip oluyor.

Tek sistem olmalı

Aylık hesaplama sisteminin parametreleri, borsa gibi emekli aylıklarını yükseltiyor veya düşürüyor. 2023 ve 2024 yılları enflasyon oranlarının farklılaşması, emekli aylıklarına da aynı paralelde yansıyor.

Emekli aylıklarına 2024 yılı ilk 6 ayında yüzde 49,25 zam, ikinci 6 ayında yüzde 24,73 zam yapıldı. 2024 yılında emekli aylıklarına yapılan zamlar, 2025 yılında emekli olacaklara uygulanmayacağından, 2025 birinci ve ikinci altı ay emekli zamları çok daha az hesaplanacak.

2024 ve 2025’te de aylıklar, emekliliğe hak kazananların talep tarihine göre yüzde 30-35 arasında yine farklılaşıyor.

Aylık hesaplama sisteminin değişmesi gerekiyor. Bu tür farklılıkların her yıl yaşanabilir.

2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sistemine yeniden dönülmeli ve emekli aylıkları tek bir sistem üzerinden hesaplanmalı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

IMF’den enflasyon tahmini: 2025’te yüzde 24
Kredi kartlarından toplanacak miktar 1 milyar 355 milyon dolar
Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücret' açıklaması
Savunma Sanayii Fonu teklifi: Kredi kartlarından 750 TL alınacak
TESK: Esnaf kredi kartlarından zarar ediyor