19 yılın en yüksek enflasyonu açıklandı: Ekonomistler ne diyor?

Ekonomistler, yıllık bazda yüzde 36,08'i bulan enflasyon oranıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tartışmalı verileriyle kamuoyunda tepkilere yol açan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son 19 yılın en yüksek enflasyon oranını açıkladı.

Devlet kurumunun verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08’i buldu. Bu, 2002 yılından beri en yüksek oran.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 82,81

Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse 12 aylık enflasyon yüzde 82,81 oldu. Aralık ayındaki artış ise yüzde 19,35.

Uzmanlar, yıllık enflasyonun açıklanması sonrası ilk değerlendirmelerini kişisel Twitter hesaplarında yaptılar.

'FAİZ TAKINTISI SEBEP, ENFLASYON NETİCE'

Ekonomist Uğur Gürses, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon netice" olarak kelimelendirdiği, ancak bilimsel dayanak bulmakta zorlanılan tezine değinerek "Faiz takıntısı sebep, enflasyon netice" dedi.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise “Ne var ki bunda, ABD’de de reel faiz bizimki kadar düşük” ifadesini kullandı.

'REKOR ÇİLLER DÖNEMİNDE'

Ekonomist Mustafa Sönmez, tahminlerine yakın bir oranın açıklandığını belirterek "Nisan 2001'den beri ilk kez aylık TÜFE yüzde 10'u aştı. Rekor, Çiller dönemi 1994 Nisan yüzde 23,4" bilgisini verdi.

'OCAK ENFLASYONU ASGARİ ÜCRET ZAMMININ DÖRTTE BİRİNİ GÖTÜRDÜ BİLE'

Atilla Yeşilada, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammı hatırlattı ve "Ocak enflasyonu asgari ücret zammının dörtte birini götürdü bile. Zama-zamma-zam dönemine girdik, vatana millete hayırlı olsun" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TÜİK verileri: Ekonomiye güven nisanda azaldı
Yeter artık! Gitsinler başımızdan. Yaşama hakkımız yok mu bu ülkede?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem: Etin kilosu 2 bin liraya gidiyor, Türkiye protein krizine sürükleniyor
Mahfi Eğilmez'den faiz yorumu: Aslında inmiş oldu
Yeni Şafak yine sahnede: Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası'nı hedef aldılar, 'ekonomiye darbe vurmakla' suçladılar