Bayrak törenine, Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile kentin sivil ve askeri erkanı katıldı.
100. yılda asılan bayrak, 100 Adanalı kadın tarafından getirilen kumaşların, kadınlar arasından dikiş bilenlerin, Adana Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi Dikiş Atölyesi’nde dikilmesiyle oluşturuldu.
100 YIL ÖNCEKİ BİRLİKTELİK VE DAYANIŞMA RUHU CANLANDIRILDI
5 Ocak 1922’de Adana’nın düşman işgalinden kurtulduğu gün asılan bayrağın hazırlanış şekli, dayanışma ve fedakarlık böylece günümüzde canlandırılmış oldu.
Büyüksaat’teki törenin ardından kentin sivil ve askeri erkanı Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk törenine katıldı.
Sivil ve askeri erkan daha sonra kortej eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara katıldı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, katılımcıları, konukları ve Adanalılar'ı selamlamasının ardından yaptığı konuşmada, kurtuluşun 100. gurur yıl dönümünü kutladı.
"BU MİLLET ESİR OLMAYACAK"
Başkan Zeydan Karalar, “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceği dizayn edemezler. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı sonrasında Adana’ya gelip yaptığı toplantılar sonrasında, kendisine Adanalıların verdiği cevap çok önemlidir. Adanalılar, ‘Paşam doğduğumuz bu topraklarda ölmesini de biliriz. Fakat öldürmeden de ölmeyiz. Bütün maddi ve manevi varlıklarımızla emrinizdeyiz. Kanımızı ve canımızı da vermeye hazırız. Yeter ki bu kutsal toprakları düşman çizmelerine çiğnetmeyelim’ demiştir. Mustafa Kemal Atatürk de, toplantı yaptığı odada ‘Evet bu topraklarda düşman çizmesi gezemeyecek ve bu millet esir olmayacaktır’ demiştir” diye konuştu.
"MİLLİ MÜCADELE ATATÜRK’ÜN ADANA’YA GELİŞİYLE BAŞLAR"
Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluşun ardından dile getirdiği, “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da vücut bulmuştur" sözlerine de vurgu yapan Başkan Zeydan Karalar, “Milli Mücadele Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişiyle başlar. Burada yaptığı temas ve toplantıların ardından, milis kuvvetleri kurulması talimatını verir ve silah desteği sağlar” dedi.
"ALDIĞIMIZ MİRASI YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCU"
Adana’yı işgal eden Fransızlar'ın ve Ermeniler'in zulüm ve katliamlar yaptığını belirten Başkan Zeydan Karalar, milis güçlerinin direnişiyle ilgili bilgi verdi. İlçelerde gerçekleşen büyük çarpışmaları da hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, gencecik vatanseverlerin kendilerini feda ederek Fransız cephaneliklerine, karakollarına yaptığı baskınları anlattı.
Adana’da düşmana direnen kuvvetlerin önde gelen isimleriyle ilgili de konuşan Başkan Zeydan Karalar, Fransızlarla yapılan bir ateşkesin, Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’nin tanınmış olmasını sağlamak için gerçekleştirdiği öngörülü bir hamle olduğunu belirtti.
Başkan Zeydan Karalar, konuşmasını, “Kahramanlarımızdan aldığımız mirası, onlardan aldığımız ilhamla yaşatmak boynumuzun borcu olsun” diyerek sonlandırdı.
RENKLİ VE ANLAMLI TÖREN
Adana Valisi Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından şiirler okundu, halk oyunları oynandı, mehter takımı gösterisi yapıldı.
Pozantı Kaymakamlığı'ndan bisikletli sporcularca getirilen “Atatürk’ün mücahitlerinden Adana’ya” isimli bayrak, Vali Süleyman Elban’a teslim edildi.
100 yaşındaki Makbule Cemil de tarihi bir bayrağı öğrencilere takdim etti.
Bayrak şiirinin yazarı Arif Nihat Asya, ölüm yıldönümü olan 5 Ocak’ta anıldı.
Kurtuluşun 100. yılı nedeniyle düzenlenen resim, şiir, kompozisyon, fotoğraf yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri, Uğur Mumcu Meydanı’nda verildi.
Kutlamalarda, Jandarma Özel Kuvvetleri de karada ve havada çeşitli gösteriler yaptı.