Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Deli Körek otu koronavirüse iyi gelebilir
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında Nottingham Üniversitesi’nde yapılan koronavirüs araştırmasına yer verirken ülkemizde de yetişen 'Deli Körek' otunun koronavirüse iyi gelebileceğini yazdı.
Prof. Dr. Müftüoğlu, yapılan araştırmalarda 'deli körek otunun' koronavirüse karşı etkili olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Ege bölgemizde ve genelde Akdeniz coğrafyasının tamamında kendiliğinden yetişen zehirli bir bitkiden, bizdeki adıyla 'deli körek otu' ndan elde edilen 'THAPSİGARGİN' maddesinin yeni tip koronavirüse karşı da etkili olduğu anlaşılıyor. " değerlendirmesinde bulundu.
İşte, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun Hürriyet'te yer alan, dikkat çeken o yazısı;
DELİ KÖREK COVID-19’A ÇARE Mİ
ARAŞTIRMA Nottingham Üniversitesi’nde yapılınca ve sonuçları da üniversitesinin internet sayfasında yayınlanınca, ilk sonuçları size duyurmamak olmaz. Ege bölgemizde ve genelde Akdeniz coğrafyasının tamamında kendiliğinden yetişen zehirli bir bitkiden, bizdeki adıyla “deli körek otu”ndan elde edilen “THAPSİGARGİN” maddesinin yeni tip koronavirüse karşı da etkili olduğu anlaşılıyor.
Araştırmayı üniversitesinin farklı bölümlerinin uzmanları, bitkisel ilaçlar konusunda deneyimli Çinli uzmanlarla birlikte yürütmüşler. Sonuçlarını da Journal of Viruses’da yayınlamışlar.
Elde edilen ilk sonuçlara bakılırsa, thapsigargin yalnızca koronavirüse karşı değil, diğer solunum yolu virüslerine karşı da oldukça etkili bir molekül. Eğer ilaç haline getirilebilirse -ki pek kolay görünmüyor ama araştırılmaya değer- thapsigargin sadece COVID-19’da değil, grip, nezle gibi diğer virüs enfeksiyonlarında da başarıyla kullanılabilecek.
BİR DİPNOT: Thapsigargin aslında uzun süredir üzerinde çalışılan bitkisel bir molekül. Aralarında John Hopkins Üniversite’nin de bulunduğu pek çok merkez, prostat kanseri dahil bazı kanserlerin tedavisinde de thapsigarginin etkinliğini araştırıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.