Zan'ın adaylıktan çekilmesine ilişkin konuşan Baş: Bundan sonrasını mahkemeler karar verecek

Zan'ın adaylıktan çekilmesine ilişkin konuşan Baş: Bundan sonrasını mahkemeler karar verecek

Eski futbolcu Gökhan Zan'ın adaylığının çekilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Bundan sonrası gerçekten bizim sorumluluğumuz değil, mahkemeler karar verecek” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan'ın adaylıktan çektiklerini açıkladıktan sonra ilk kez konuştu.

T24'ten Murat Sabuncu'ya konuşan Baş “Açıkçası gerçekten şu aşamada da ‘Şöyle bir suç var diyemiyorum’ fakat bizim açımızdan şeffaflık ve temiz siyaset bütün Türkiye’de en hassas olduğumuz noktalardan bir tanesi. İlkesel bir duruşumuz var ve bizim bilmediğimiz bir ilişkinin kurulmuş olması da bu kararı almamız için yeterli. " dedi.

Sabuncu'ye açıklamalar yapan Zan şu ifadelere yer verdi:

“Temiz siyaset, şeffaflık” derken herhangi bir kirli ilişkinin gölgesinin bile Türkiye İşçi Partisi’nin üstüne düşmesi; hele Hatay gibi halkın hala temiz suya muhtaç olduğu bir yerde böyle bir tartışmanın parçası olması bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey değildi. İlkeli bir duruş sergilemek gerektiğini düşündük. Çıktık, durumu açıkça yurttaşlarımızla paylaştık. Bizim açımızdan durum budur. Bundan sonrası gerçekten bizim sorumluluğumuz değil, mahkemeler karar verecek. Bundan sonra Gökhan Zan kendisine kumpas kurulduğunu iddia ediyorsa bunu ispatlayacak...

"Kendi geleceğimi düşünmem gerekir” gibi ifadeler kullanıyor"

Teknik ayrıntısına çok vakıf değilim. Bu kriminal inceleme sonucunda ortaya çıkacak ama 'deep fake' dedikleri bir uygulamayla yapıldığını söylüyor ama kimi konuşmalarda da “Ben bu seçimi kazanamazsam da kendi geleceğimi düşünmem gerekir” gibi birtakım ifadeleri de bizim arkadaşlarımıza söylüyor."

Ne olmuştu?

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, CHP'nin Lütfü Savaş'ta ısrar etmesi üzerine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına eski milli futbolcu Gökhan Zan’ı aday gösterdi. Ancak 17 Mart günü TİP, Zan'ı adaylıktan çektiğini açıkladı. Gerekçe, “partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar” olarak duyuruldu.

Gerekçede bahsedilen ilişkilerin, Zan'ın “montaj ve kumpas” kurduklarını söylediği Turgay K. adlı kişi üzerinden kurulan ilişkiler olduğu anlaşıldı.

Turgay K. adlı kişinin, Zan'ın adaylıktan çekilmemesi karşılığında AKP ile pazarlık yaptığı ve buna dair ses kayıtlarının bulunduğu iddia edildi.

Zan ise, kendisine şantaj yapılıp, montaj ses kayıtlarıyla kumpas kurulduğunu söyledi ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Zan'ın adaylıktan çekilmesi sürecinin, partiye ulaşan iki ses kaydına dayandığı belirtildi.

TİP yönetiminin bu kayıtlara ulaşılması üzerine, Turgay K.’nin Gökhan Zan adına para koparmak için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi'yle (CHP) ile temaslar yürütmüş olabileceği, istediğini alamayınca Zan’a şantaj yapmış olabileceği yönünde değerlendirme yaptığı ve adaylıktan çekme kararı aldığı öğrenildi.

TİP'in, Gökhan Zan'ın “para ve pozisyon pazarlığı” yaptığı görüntülerin montaj olduğuna ikna olmadığı belirtildi.

BBC'de yer alan habere göre, TİP yönetimi, kendisine kumpas kurulduğu açıklamasıyla Zan’ın adaylıktan çekilmesini önerdi ancak Zan kendisine kumpas kurulduğunu ve kayıtların montaj olduğu iddiasını yineleyerek, çekilmeye yanaşmadı.

Zan, Turgay K. ve kuzeni Mihail K.’nin adaylıktan çekilmesini istediklerini ve kendisini CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı desteklemeye zorladığını da öne sürdü.

Zan'ın 'montaj ve kumpas' diye bahsettiği ve TİP'e de ulaşan kayıtların bir kısmı, Sözcü TV'de yayınlandı. Kayıtlara göre, Turgay K. adaylıktan çekilmeme karşılığında Zan'a TRT'de yorumculuk, Hatayspor'da yöneticilik ve 3 vey 5 milyon dolar TL verilebileceği yönündeki pazarlığı aktarıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.