Yeni 'Avrupa Parlamentosu' Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Yeni 'Avrupa Parlamentosu' Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Diplomatik kaynaklar, seçimler sonucunda ortaya çıkan tablonun Türkiye’nin AB ile ilişkileri açısından olumsuz bir durum anlamına geldiğini belirtiyor.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yaşayanlar 6 Haziran - 9 Haziran arasındaki seçimlerde Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyelerini seçti.
Sonuçlar, kıtadaki siyasi dengelerin değişeceğini gösteriyor.
Merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi en büyük grup olarak kaldı. Merkez soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı parlamentodaki ikinci konumunu korudu. Aşırı sağcı iki grup sandalye sayılarını arttırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinde aşırı sağın birinci çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldı. Paris halkı sokağa çıkarak, aşırı sağın birinci çıkmasını protesto etti. Aşırı sağın güç kazandığı bir diğer ülke Almanya oldu. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif, ikinci parti çıktı. Yüzde 16 oy oranına ulaştı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, istifa kararı aldığını duyurdu.

Türkiye yakından izledi

Avrupa Parlamentosu seçimleri Türkiye tarafından yakından takip edildi. BBC Türkçe'deki habere göre yeni parlamentonun Türkiye konusunda farklı bir tutum izlemesi beklenmiyor. Diplomatik kaynaklar, seçimler sonucunda ortaya çıkan tablonun Türkiye’nin AB ile ilişkileri açısından olumsuz bir durum anlamına geldiğini kaydediyor. Türkiye’nin üyeliği konusunda geçmişte daha esnek tutum alan Avrupa Halk Partisi gibi merkez sağ partiler ile sosyal demokratların karşıt pozisyona geçmesi, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından daha sorunlu bir döneme girildiğini gösteriyor.


Ankara ne bekliyor?


Türkiye, başta Almanya olmak üzere bu ülkelerle yapılan temaslarda sayıları milyonları bulan Türkiye kökenli kişilerin yükselen milliyetçilik, İslamofobi gibi akımlardan korunması için çağrıda bulunuyor.

Diplomatik kaynaklar, bundan sonraki süreçte Avrupa Komisyonu’nun nasıl şekilleneceğinin ve Türkiye açısından özellikle genişleme ve gümrük birliğinin güncellenmesi dosyalarının kimlerin sorumluluğunda olacağının önemli olacağına işaret ediyor.

Türkiye’nin Avrupa Komisyonu’ndan en önemli beklentisi AB’nin dış politika ve güvenlikten sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in geçen sene hazırladığı raporda yer alan tavsiyelerinin yaşama geçirilmesi.

Bu tavsiyeler arasında üst düzey siyasi diyaloğun yeniden başlatılması, gümrük birliğinin güncellenmesi, vize kolaylığının sağlanması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) Türkiye’de faaliyetlerine yeniden başlaması yer alıyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.