Vladimir Putin'le askeri ilişkini kes, Nato'ya bağlılığını göster: ABD’den, Türkiye’nin yeni S-400 alacağı iddialarına  ikinci açıklama çok sert oldu

Vladimir Putin'le askeri ilişkini kes, Nato'ya bağlılığını göster: ABD’den, Türkiye’nin yeni S-400 alacağı iddialarına ikinci açıklama çok sert oldu

Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400 hava savunma sistemi satın alacağı yönündeki haberler tartışmalara yol açarken, ABD’den çok sert bir açıklama geldi.

 

ABD-Türkiye-Rusya hattında S-400 krizi yeniden gündemde… Rus haber ajansı TASS, Türkiye ve Rusya arasında ikinci parti S-400 füze sistemleri için yeni bir anlaşma imzalandığını duyurmuş, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa S-400 tedarik sürecinde yeni bir gelişme olmadığı bildirilmişti.

Savunma sanayi üzerine haberleriyle bilinen medya kuruluşu Defense News'e konuşan Türk kaynaklar ise, S-400 sistemlerinin parçalarının Türkiye'de üretilmesi konusunda anlaşma sağlanabileceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da, Türkiye'nin Rusya ile savunma sanayi konusunda daha fazla iş birliği yapmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuş, Sözcü'nün haberine göre de; “Vardığımız nokta şu ki Rusya'nın Ukrayna'ya karşı vahşi ve haksız savaşında bütün ülkelerin Rusya'nın savunma sanayi ile ticaret yapmaması her zaman olduğundan çok daha fazla hayati bir önem taşıyor” demiştir.

‘TÜRKİYE’NİN YÖN DEĞİŞTİRMESİNİ DİLİYORUM’

ABD ile Türkiye arasında F-16 tedariki için görüşmelerin devam ettiği bir dönemde böyle bir açıklama gelmesi uluslararası kamuoyunda gündem olurken, ABD'den yeni bir açıklama daha geldi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez, dün yayınladığı açıklamada “Türkiye'nin Rusya lideri Vladimir Putin gibi bir savaş suçlusuyla her türlü askeri işbirliğini tamamen reddederek NATO'ya ve bölge barışına bağlılığını göstermesi gerektiğini” belirtti

Demokrat Partili Menendez, “Yunanistan'ın hava sahasına yönelik devam eden düşmanca ihlaller ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini geciktirmesi nedeniyle Türkiye'nin yön değiştirmesini ve bölgede yapıcı bir ortak olarak savunma ittifakına olan sorumluluklarını yerine getirmesini en içten şekilde diliyorum” ifadelerini kullandı. ABD'li Senatör, “ABD yönetimi bu konuda net olmalı: Türkiye'nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi, NATO'daki müttefiklerimizin ve Avrupa'daki ortaklarımızın güvenliğini daha da tehlikeye atacak büyük bir hata olur” diye yazdı.

 

TRUMP TÜRKİYE’Yİ F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARMIŞTI

Rus haber ajansı TASS, Türkiye ve Rusya arasında, S-400 karadan havaya füze sistemleri ile ilgili yeni bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

TASS'ın haberine göre, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, Türkiye'nin, ikinci parti S-400 hava savunma sisteminin tedariki için bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

ABD ile Türkiye arasında F-16 tedariki için görüşmelerin devam ettiği bir dönemde böyle bir açıklama gelmesi uluslararası kamuoyunda gündem oldu. Son dönemde Batılı ülkelerin Erdoğan ile Putin’in yakınlaşmasından rahatsız olduğuna dair haberlerin çıkmasına rağmen Washington yönetiminin S-400 konusunda dün yaptığı açıklama kafaları  karıştırdı.

2017’de Rusya’da S-400 hava savunma sistemi satın alarak NATO ve ABD ile Türkiye arasında büyük bir kriz yaşanmış ve ABD’nin o dönemki başkanı Donald Trump, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Washington yönetimi, S-400 hava savunma sisteminin F-35 savaş uçaklarından beri çekilebileceğini iddia etmişti.

İki ülke arasındaki ikinci parti S-400 satın alınması ile ilgili olarak ABD’den dün bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklama uluslararası kamuoyu tarafından, “sessiz kaldı” yorumlarının yapılmasına sebep oldu.

Price, Türkiye’nin Rusya ile savunma sanayi konusunda daha fazla iş birliği yapmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Price, “Vardığımız nokta şu ki Rusya’nın Ukrayna’ya karşı vahşi ve haksız savaşında bütün ülkelerin Rusya’nın savunma sanayi ile ticaret yapmaması her zaman olduğundan çok daha fazla hayati bir önem taşıyor” dedi.

Price, “Olacakları bekleyip göreceğiz fakat biz bu konuda yeni bir gelişmeden haberdar değiliz” dedi. Price, Türkiye’nin Rusya’dan y eni S-400 satın alması durumunda Biden yönetiminin yeni F-16 satışını gözden geçirip geçirmeyeceğine dair bir açıklama da yapmadı.

Savunma sanayi üzerine haberleriyle bilinen medya kuruluşu Defense News’e konuşan Türk kaynaklar Rusya’nın Türkiye’de ikinci S-400 sistemlerinin parçalarının Türkiye’de üretilmesi konusunda anlaşma sağlanabileceğini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.