UNESCO Resmi Partneri, International Association of Art Başkanı Bedri Baykam: "Ukrayna'da barış, Rusya'da barış, dünyada barış!"
UNESCO Resmi Partneri, International Association of Art Ukrayna - Rusya savaşına dair bir bildiri yayınladı. Türkiye Milli Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği de bildiriye katıldığını ve savaşa karşı olduklarını beyan etti.
UNESCO Resmi Partneri, International Association of Art Başkanı Bedri Baykam'ın kaleme aldığı ve IAA Dünya Yönetim Kurulu'nun da imzasını taşıyan bildiriye Türkiye Komitesi UPSD olarak katılıyor ve bütün savaşlara karşı olan net karşı çıkışımızı ilan ediyoruz, dendi
Açıklamanın diğer kısmı ise şöyle:
Bir savaşta kazanan veya kaybeden yoktur. Her iki taraf da onur, prestij ve en önemlisi
vatandaşlarının hayatlarını kaybeder. Ortaya çıkan acı ve ıstırabın bedelini ise tüm dünya öder. Tarihsel kayıtlar, savaşların utanç verici hikayeleri ve istatistikleri, bunun sonucunda insanlığa ve doğaya karşı işlenen bu suçların faillerinin yargılanması ve mahkûm edilmesiyle doludur. Fransız politikacı Jean Jaures'nin 1903'te dediği gibi, "Cesaret, aklın çözebileceği çatışmaları gücün çözmesine izin vermemekte yatar." İlgili tüm tarafları, Ukrayna'da devam eden savaşa derhal müdahale etmeye çağırıyoruz. Bizim tarafımız, barış, insan hakları ve demokrasidir. Bu sebeple, taraflardan herhangi birine yakın olan diplomatlar veya politikacıların tonunda konuşmak istemiyoruz. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta
neyin doğru neyin yanlış olduğunu yargılamak bizim alanımız değil. Yalnızca Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlardan dün başlayan ve ne yazık ki halen devam eden savaşı bir an önce durdurmak için barışın yanında yer almalarını talep ediyoruz.
Rusya'ya hiçbir ülkenin çıkarlarının kan dökülerek savunulamayacağını hatırlatıyoruz.
Savaşın bedelini her zaman çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler, hayvanlar, doğa ve ister sivil ister asker olsun katledilen insanlar öder. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında gördüğümüz gibi, savaş zamanı yaşanan vahşetin ve kayıpların ıstırabı savaşın taraflarını olduğu kadar tüm dünyayı geri dönülmez şekilde etkiler. Dünya sanatçıları olarak, sanatı, diyaloğu, barışı, demokrasiyi ve evrensel insan haklarını merkezine alan dostluğu ve dayanışmayı önceliyoruz. Rusya'yı bu işgali durdurmaya ve bu savaşı bir an önce bitirmeye çağırıyoruz. Buna yol açan sorunlar diplomatik masalarda barışçıl bir şekilde çözülmelidir. Dünyamız, son iki yılda pandemi yüzünden acı çekerek yeterince yüksek bir bedel ödedi; daha fazla insan kaynaklı ölüme ve israfa ihtiyacımız yok. Bir an önce barış istiyoruz.
Ukrayna'da barış, Rusya'da barış, dünyada barış!
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.