Türk askeri üssüne 'kamikaze saldırı' iddiası: Türkiye ve İran, Kuzey Irak'ta karşı karşıya mı geliyor?

Türk askeri üssüne 'kamikaze saldırı' iddiası: Türkiye ve İran, Kuzey Irak'ta karşı karşıya mı geliyor?

İran medyası Ahrar Sincar isimli bir grubun Başika'da bulunan Türk askeri üssüne 'kamikaze dronelarla' saldırı düzenlediğini öne sürdü. İsrail medyasındaki haberlerde ise İran ile Türkiye'nin Kuzey Irak'ta karşı karşıya gelme ihtimaline dikkat çekildi

İran merkezli Tasnim Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Ahrar Sincar isimli bir grup Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Başika askeri üssüne yönelik bir saldırı düzenledi.

Haberde saldırının '6 kamikaze drone' kullanılarak yapıldığı öne sürüldü. Gruptan yapılan açıklamada saldırının, Türk ordusunun Kuzey Irak'taki saldırılarına bir yanıt olduğu belirtildi.

 

İran basınında yer alan saldırı haberlerinin ardından İsrail merkezle Jerusalem Post gazetesi, "Türk üssünü dronelarla hedef alan yeni militan grubu kim?" başlıklı bir analiz yayınladı.

JP'nin analizinde üssün bulunduğu IKBY'de İran destekli Şii grupların ve yine İran destekli Haşdi Şabi'nin etkili olduğuna dikkat çekilirken, Başika Üssü'nün yarattığı tartışmalarda gündeme getirildi.

Analizde Başika'nın bir dönem IŞİD'den kaçan Musullular için bir korunma noktası olduğuna ancak son dönemde Türkiye'nin Irak'taki etkisini artırmasıyla birlikte İran'ı destekleyen siyasetçiler tarafından tartışmaya açıldığına dikkat çekildi.

Başika üssünün son yıllarda düzenli olarak roket saldırılarının hedefi olduğuna dikkat çekilen analizde, bu saldırılarda kamyonlardan fırlatılan 107mm'lik roketlerin kullanıldığı belirtildi ve benzer roketlerin Irak'taki ABD üslerine yapılan saldırılarda da kullanıldığına dikkat çekildi.

 

İRAN MEDYASI NE SÖYLÜYOR?

Jerusalem Post'un analizinde saldırıyla ilgili dikkat çeken konulardan birinin de İran medyasındaki saldırıyı öne çıkarma ve kutlama havası olduğu ifade edildi.

İran merkezli IRNA haber ajansı, Türkiye'yi bölgede daha fazla saldırının beklediğine dikkat çekerken, birçok haberde saldırıyı gerçekleştiren droneların 'kalitesi' ve 'isabet oranı' öne çıkarıldı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki harekatının Bağdat'ta öfke yarattığını belirterek, "Türk ordusunun Irak içlerindeki varlığı ve Irak toprağında 40'tan fazla üs kurması başta direniş grupları olmak üzere birçok Iraklı grupta büyük bir hassasiyet yarattı" ifadelerini yer verildi.

ABD İSTİHBARATI 'İŞ BİRLİĞİ' DEMİŞTİ

ABD Savunma İstihbarat Ajansı'nın (DIA), Pentagon Başmüfettişliğine sunduğu Irak ve Suriye Ocak-Mart raporunda da bazı bölgelerde İran destekli güçlerle Türkiye'nin karşı karşıya geldiğine dikkat çekilmişti.

 

DIA'nın raporunda şu ifadelere yer verilmişti:

"Bu arada, İran destekli milisler, Irak ve Suriye'deki Türk güçlerine yönelik saldırılarını artırdı. DIA, milislerin, PKK mevzilerine yönelik Türk hava ve İHA saldırılarına yanıt olarak, ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK ile koordineli çalıştıklarını değerlendirdi. Söz konusu milisler, Türk eylemlerine karşı giderek daha çok ses çıkarmaya başladı ve Irak ile Suriye'deki Türk askeri üslerine roket saldırıları başlattı. Şubatta kuzey Irak'ta PKK'yı hedef alan Türk hava saldırılarının ardından, İran ile iş birliği içinde olan yeni bir milis grubu Musul'un kuzeyindeki bir Türk üssüne roket saldırısı düzenledi."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.