Trump'a suikast girişimi | Trump yaralandı, biri saldırgan 2 kişi öldü

Trump'a suikast girişimi | Trump yaralandı, biri saldırgan 2 kişi öldü

ABD başkan adayı Trump, Pensilvanya'daki mitingde silahlı saldırıya uğradı. Saldırgan öldürüldü. FBI saldırganın kimliğini ve detayları açıkladı.

5 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Donald Trump Pensilvanya'da düzenlediği mitingde konuşma yaparken silahlı saldırıya uğradı. FBI öldürülen saldırganın kimliğini açıkladı.

Kürsüden uzaklaştırıldı

Uzun namlulu silah kullanan bir saldırgan tarafından hedef alınan Trump, sağ kulağından yaralandı. Trump'ın, silah seslerinin duyulmaya başladığında anda konuşmasını keserek kulağını tutuğu görüldü. ABD başkan adayı ani bir refleksle yere eğilirken miting alanında görevli ABD Gizli Servis elemanları Trump'ın üzerine kapaklandı.

aa-20240713-35135176-35135166-abdde-baskan-adayi-trump-secim-mitingi-sirasinda-duyulan-patlama-sesleri-sonrasi-yaralandi.jpg

Birkaç el silah sesinin daha duyulduğu o anlarda Trump'ın etrafında kalkan oluşturan görevliler, ABD başkan adayını kürsüden uzaklaştırdı. Bu sırada Trump ayağa kalkarak birkaç kez sağ yumruğunu kaldırdı ve sıkılı yumruğunu sallayarak kalabalığa iyi olduğu gösterdi. ANKA'nın haberine göre Trump'ın bu anları AP fotomuhabiri Evan Vucci tarafından fotoğraflandı.

İki kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı

Saldırganın ateşiyle mitinge katılanlardan bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi ağır yaralandı. Miting alanında görevli güvenlik personeli arasında yer alan anti keskin nişancı timinin saldırganı vurarak öldürdüğü açıklandı.

İngiltere yayın kuruluşu BBC televizyonuna röportaj veren bir görgü tanığı, saldırganın elinde tüfeğiyle çatıda olduğunu miting öncesi bölgedeki polise söylediklerini ancak görevlilerin bu uyarıları dikkate almadığını iddia etti.

FBI: Miting için bizden ilave destek istenmedi

FBI Yetkilisi Kevin Rojek, Trump'a yönelik saldırı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Seçim mitingindeki kişilerden destek beklediklerini belirten Rojek, "Olayı suikast girişimi olarak değerlendiriyoruz." dedi. Rojek, halihazırda suç mahallinde aktif incelemenin sürdüğünü vurgulayarak, saldırganın amacının da araştırıldığını ifade etti.

Kevin Rojek, saldırganın tek başına hareket edip etmediğinin de araştırıldığını aktararak, halihazırda ilave bir tehdit olduğuna dair bulgunun bulunmadığını söyledi.

81b9cbc2-c2a8-47cb-8572-5c5ef857bdb5.jpg
Kevin Rojek

Rojek, olayda saldırganın öldürüldüğünü, mitingde bulunan 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin de durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Seçim mitingi için FBI'dan ilave destek istenmediğini belirten Rojek, güvenlik zafiyeti olup olmadığına ilişkin soruları cevaplamaktan kaçındı.

Saldırganın kimliği açıklandı

FBI, eski Başkan Trump'a suikast girişiminde bulunan zanlının 20 yaşındaki, Pennsylvania'da yaşayan Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı.

Cumhuriyetçi olarak oy kullandı, Demokratlara bağış yaptı!

CNN International, yetkililerin yaptığı açıklamaları aktardı. FBI, saldırganın miting alanının yaklaşık 35 mil güneyindeki Bethel Park, Pennsylvania'da yaşayan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu tespit etti. Olay yerinde Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldü.

Kayıtlara göre saldırgan, Cumhuriyetçi olarak oy kullanmış ancak 2021 yılında Demokrat Partili bir gruba küçük bir bağışta bulunmuş.

Yetkililer düzenledikleri basın toplantısında, şu anda başka bir tehdit olduğuna inanmadıklarını, ancak bunun hala aktif bir soruşturma olduğunu ve yalnız kurt saldırısı olduğunu kesin olarak söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

ABD Gizli Servis Direktörü Cheatle, 22 Temmuz’da duruşmaya çağrıldı

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi, ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın 22 Temmuz'da mecliste Donald Trump'a yönelik suikast girişimine dair duruşmaya çağırıldığını duyurdu.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi'nden ABD Gizli Servis Direktörü Cheatle adına yazılan davet mektubunda, "Bugün Başkan Donald Trump, Butler, Pensilvanya'daki bir mitingde silahlı bir kişinin kendisine ateş açması sonucu bir suikast girişiminden kurtuldu. En az bir görgü tanığı öldü. Başkan Trump'ı koruyan, silahlı saldırganı etkisiz hale getiren ve muhtemelen daha fazla can kaybını önleyen Birleşik Devletler Gizli Servis ajanlarının muazzam cesareti göz ardı edilemez. Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi, bugün Başkan Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili bir soruşturma başlatmış olup, 22 Temmuz 2024 tarihinde Komite'nin tam oturumuna gönüllü olarak katılmanızı talep etmektedir" denildi.

dha-80742-2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.