Sosyolog Azad Barış: İmamoğlu, Kürt Z kuşağını da Kürt muhafazakârları da etkiliyor

Sosyolog Azad Barış: İmamoğlu, Kürt Z kuşağını da Kürt muhafazakârları da etkiliyor

Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü ve sosyolog Azad Barış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hem Kürt Z kuşağını da Kürt muhafazakarları da etkilediğini belirterek, “Kürt Z kuşağının ağırlıklı olarak İmamoğlu’na oy vereceğini düşünüyorum” dedi.

Kürt Z kuşağı üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü ve sosyolog Azad Barış, İstanbul seçimleri hakkında yapılan araştırmalara ilişkin ANKA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Barış’a göre, Kürt Z kuşağının İstanbul seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nu destekleyecek. Barış, “Kürt Z kuşağı, kendi kültüründen utanmıyor ve baskıya karşı da bir şekilde direnç gösteriyor. Gitarını alıp sokakta Çevraşam şarkısını çalabiliyorlar. Bu nedenle yerel dinamiklerden hareketle aslında evrensel değerler merkezine en yakın kim duruyorsa, oyunu ona verecekler. Ağırlıklı ekseriyetin İmamoğlu’na vereceğini düşünüyorum, çünkü DEM’in İstanbul’u kazanmayacağını çok iyi biliyor” diye konuştu.

‘İmamoğlu muhafazakar Kürtleri de etkiliyor, 4 puan önde’

Kürt dindarların İmamoğlu’na karşı ön yargısı olmadığını belirten Barış, şu değerlendirmede bulundu:

“Araştırmalarımıza göre İstanbul seçimlerinde İmamoğlu 4 puan önde gidiyor. İmamoğlu’na karşı Kürt dindarların bir ön yargısı olduğunu düşünmüyorum. Daha önce yaptığınız spesifik çalışmalar da bunu gösterdi. İstanbul Kürtleri hangi kaygılarla gidecekler? AK Parti seçmeninin önemli bir kısmının da aslında İstanbul’u İmamoğlu’nun yönetmesini istiyor. Bizim elde ettiğimiz verilere göre, çok net bir şekilde belirlenen bir durum var. Ak Parti seçmenlerinin yaklaşık olarak üçte biri İmamoğlu’nun kenti bireysel olarak yönetmesini istiyor, ancak bu isteğe rağmen oy vermiyorlar. Örneğin, DEM Parti seçmenlerinin yüzde 70’i İmamoğlu’nun kenti yönetmesini tercih ediyor. Bu tercihin sebebi, İmamoğlu’nun elde ettiği başarıların olumlu etkilerinin farkında olmalarıdır.”

AK Parti’nin Kürt oyları geriledi

Barış, kayyum uygulamaları ve güvenlikçi politikalar nedeniyle AK Parti’nin Kürt seçmenler açısından gerilediğini belirtti. Daha önce yüzde 25’lerde olan oy oranının şimdi yüzde 16’lara kadar düştüğünü ifade etti. Özellikle batı illerinde bu düşüşün belirgin olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.