Şam'dan BM'ye Türkiye mektubu: "Askeri müdahale savaş suçuna denk olacak"

Şam'dan BM'ye Türkiye mektubu: "Askeri müdahale savaş suçuna denk olacak"

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan Birleşmiş Milletler'e gönderilen mektupta Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik planladığı askeri operasyon planına sessiz kalınmaması gerektiği belirtildi

Suriye hükümeti, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyon sinyaline tepki gösterdi. Ankara'ya "şantaj" tepkisi veren Şam, Birleşmiş Milletler'e (BM) Türkiye'nin operasyon planına sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderdiği mektupta Türkiye'nin askeri müdahalelerinin hukuka aykırı olduğu ve 'savaş suçu'na denk olacağını belirtti. BM'ye üye ülkelerin Türkiye’nin “şantajcı” uygulamalarına sessiz kalmamaları çağrısı yapılan mektupta, ''Bunlar savaş suçu ve insanlığa karşı işlenmiş suça denktir'' denildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın mektubunda, Türkiye hükümetinin, kontrol ettiği bölgeler “işgal altındaki” yerler olarak tanımlanarak bu bölgelerde “etnik temizlik” politikası uygulandığı belirtildi. Açıklamada, “Suriye topraklarında uyguladığı her türlü tedbir veya faaliyetin hukuka aykırı ve geçersiz” olduğu belirtilerek bu uygulamalara karşı herhangi bir yaptırımın bulunmadığına dikkat çekildi.

Ankara’nın, 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine üç farklı askeri harekât düzenlediği belirtilen açıklamada, Şam’ın bu operasyonları ülkenin “egemenliği ve toprak bütünlüğüne müdahale” olarak gördüğü kaydedildi.

Türkiye’nin Suriye’nin “güvenliğinin ve toprak bütünlüğü”nü tehditlerinin NATO’nun genişleme çalışmalarına karşı “şantaj” ve “müzakere” kartı olarak kullandığı vurgulanan mektupta, Birleşmiş Milletler'e (BM) üye devletlere “şantajcı” uygulamalara sessiz kalmama çağrısı yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.