Petrol ve doğalgazı dünya pazarlarına taşıyan boru hatları için bir koridor olan Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorununun asıl nedeni

Petrol ve doğalgazı dünya pazarlarına taşıyan boru hatları için bir koridor olan Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorununun asıl nedeni

Petrol ve doğalgazı dünya pazarlarına taşıyan boru hatları için kritik önemde bir koridor olan Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle yıllardır süren gerilim dün sıcak çatışmaya dönüştü. Bakû, Ermenistan’ın Karabağ ateşkes rejimini ihlal ederek cephe hattına saldırdığını duyurdu, buna karşı yanıt verildiğini belirtti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında zaman zaman alevlenen çatışmalar, en son 2016 yılının Nisan ayında çatışmaya dönüşmüştü. O dönemde  200 civarında insan ölmüştü.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi  Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği’nin dağılınca  Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi oldu. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep ettiler ve  gerilim 20 yıldan fazladır sürüyor.

Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşandı.

Dağlık Karabağ  Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedeftir çünkü kasaba Hankendi’yle Ağdam’ı bağlayan yolun üzerindedir, bölgenin tek havalimanının üssüdür.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre, Hocalı kasabası Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından üs olarak kullanıldığı için, Ermeni kuvvetler tarafından top ateşine tutuldu.

Aralık 1991’de Hankendi çevresinde yerleşen ve Azerilerin yaşadığı Kerkicahan kasabasının alınmasından sonra, Hocalı kasabası tamamen Ermeni ablukasında kaldı. 30 Ekim’den itibaren karayoluyla ulaşım kapanmıştı. 20 Kasım 1991’de Hocavend semalarında Mi-8 helikopterin Ermeni kuvvetler tarafından vurulmasısıyla Azerbaycan devlet resmileri, Rus ve Kazak gözlemciler dahil 20 kişinin ölümünden sonra, hava ulaşımı da kesilmişti.

İşgalden önce 1991-1992 kış aylarında Hocalı sürekli olarak bombalanmıştır. Hocalı'dan çıkmış mültecilerin İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne söylediklerine göre, bazı durumlarda bombardımanlar açıkça sivil hedeflere karşı yönlendirilmiştir. Saldırı öncesi, birkaç aydır kasaba elektrik ve gazdan yoksundu.

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan Azeri sivil halkın Ermeni kuvvetler tarafından öldürülmesi olayıdır.

Azeri resmî kaynaklarına göre, Ermeni güçleri  Hocalı kasabasında,  giriş ve çıkış kapatılarak   83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin bir çoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görülmüştür. bu katliamın içinde Hamile kadınlar da vardır. 

26 Şubat 1992’de yaşanan Hocalı Katliamı Dünya'nın kanını dondurmuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.