Özel'den Erdoğan'a faiz çıkışı: Nerden nereye getirdin memleketi

Özel'den Erdoğan'a faiz çıkışı: Nerden nereye getirdin memleketi

Sinop'ta konuşan CHP Lideri Özgür Özel, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin "Ne diyordu Tayyip Erdoğan, 2014’te: ‘Biz geldiğimizde ülkeyi yüzde 43 faizle aldık. Nereden nereye getirdik?’ O beğenmediği, aşağıladığı, kötülediği koalisyon hükümetinde faiz 43’tü. Şimdi faiz 50’ye çıktı. Nereden nereye getirdin memleketi” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinop’ta halk buluşması programına katıldı. Özel’e burada; Genel Başkan Yardımcıları Ulaş Karasu ve Volkan Demir, Milletvekilleri, Umut Akdoğan, Murat Çan, Barış Karadeniz, önceki dönem Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Belediye Başkan Adayı Metin Gürbüz ve ilçe belediye başkan adayları eşlik etti.

ANKA'nın haberine göre burada halka hitap eden CHP lideri Özel emeklilierin durumuna dikkat çekti.

Özel "Sinop deyince akla mutlu bir şehir geliyor ama emekli yoğunluğu açısından da aslında çok dertli insanların bir arada olduğu bir şehir geliyor. Her gün yeni ayaklar eklendi ayaklarımıza. Yeni kulaklar işitmeye başladı. Yeni kabuklar çatladı ve daha çok olduk. Ve işte bugün burada emeklilerimizle hep birlikteyiz. Gittiğimiz yerin nesi meşhursa onunla hesap yapıyoruz. Emekli maaşıyla kalkan hesabı yapmak mümkün değil. O yüzden mantı hesabı yapacağız. En düşük emekli maaşı geçen sene bugün, 54 tabak Sinop mantısı satın alabiliyormuş. Bugün 38 tabak alıyor. Bir yılda 16 tabak Sinop mantısı, emekli maaşından eksiltilmiş durumda. Yani büyük bir haksızlıkla, büyük bir mağduriyetle karşı karşıyayız" diye konuştu.

"Ekonomi teorisi yüzünden faizi inadına düşürdü"

Hayat pahalılığını da gündemine alan CHP Lideri Özel, "Bu bayram için bilet almaya gidenler, büyük bir şokla karşılaştılar. Bayram için otobüs biletleri, yüzde 60-70 zamlandı. Mazot 19 liradan 44 liraya çıktı. Bayram için kesilen bilet, yüzde 70 zamlandı. Şimdi bir Sinoplu aile, Sinop'a tatile gelip bayramda geri İstanbul'a dönmeye kalktığında 11 bin lira bilet parasıyla karşı karşıya. Emeklinin maaşı 10 bin lira. Asgari ücret 17 bin lira. Yolda gidip gelmek sadece 11 bin lira. Anayasa’ya göre, en önemli hak olan seyahat bile bu ekonomik kriz yüzünden, bu kötü yönetim yüzünden artık kullanılamaz duruma geldi. Bir yandan da ‘Hayat pahalılığını ben düşüreceğim’ diyen birisi kendisinin inandığı, kimsenin inanmadığı bir ekonomik icatta bulunmuştu. Diyordu ki ‘Faiz sebeptir. Enflasyon sonuçtur. Ben faizi düşürerek enflasyonu düşüreceğim.’ Bütün dünya tersini yaptı. Faiz çok olunca para dövize gitmez, mala gitmez; bankaya gider. Ama bu, bir tek kendisinin inandığı ekonomi teorisi yüzünden faizi inadına düşürdü. Dolar fırladı, 128 milyar dolarımızı harcadı, cayır cayır yaktı. Ev fiyatları fırladı, kiracıları yaktı. Et fiyatları fırladı, besicileri yaktı" ifadelerini kullandı.

"Nereden nereye getirdin memleketi?"

Özel Erdoğan'ın ve AKP'nin ekonomi politikasını şu sözlerle eleştirdi:

"Seçimden önce diyordu ki ‘Dünyanın neresinde çıkarsa çıksın Türkiye'de faiz çıkmayacak. Bu can bu bedende durdukça Türkiye'de faiz artmayacak. Faizi düşüreceğim. Enflasyon sonradan düştüğünü göreceksiniz.’ Ve seçim geçti. Mehmet Şimşek geldi. Bu yapılanlara, bunun anlattıklarına ‘irrasyonel politikalar’ dedi. O can, o bedende duruyor. Ve Tayyip Erdoğan durduğu halde, 11 ayda dokuzuncu kez faiz artıyor. Bugün faiz, yüzde 45’ten 50’ye çıktı. Ne diyordu Tayyip Erdoğan, 2014’te: ‘Biz geldiğimizde ülkeyi yüzde 43 faizle aldık. Nereden nereye getirdik?’ O beğenmediği, aşağıladığı, kötülediği koalisyon hükümetinde faiz 43’tü. Şimdi faiz 50’ye çıktı. Nereden nereye getirdin memleketi? İşin kötüsü faizler 45 iken ihtiyaç kredisi faizleri bankada artmıştı zaten. Ayrıca kredi kartı nakit çekmek ya da kullanma faizi yüzde 113'tü. Şimdi 45, 50’ye çıkınca bunların hepsi daha da yukarıya çıkacak. Ve Tayyip Erdoğan Türkiye'yi en borçlu, en çok faiz ödeyen, genç işsizliği en yüksek bir noktaya sürükleyen bir lider olarak Türkiye'yi ekonomik olarak büyük bir sıkıntıya, büyük bir darboğaza soktu. Kendisinden, çevresinden yandaş müteahhidinden, beşli çeteden başka kimseye para bulamıyor"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.