Özel: 'Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır'

Özel: 'Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır'

CHP lideri Özel, Diyarbakır'daki ilk gününde, "Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Doğu ziyaretlerine Diyarbakır’da başladı.

Özel, bu sabah Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

"Demirtaş'ın çağrısının her kelimesine katılıyorum" diyen Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla yeni aşamaya gelen süreç tartışmalarına değindi.

54087676614-011d64b4f5-k.jpg

'Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır'

CHP lideri Özel, "Kürt'ün sorununun olup olmadığına devlet karar veremez. Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır. 'Birisinin sorunu yok' demek otoriterliktir" ifadelerini kullandı.

Özel, "CHP, terörün durması için her adımı önemsiyor" dedi.

'Kürtlere eşit vatandaşlığı hissettikleri devleti öneriyorum'

Özgür Özel, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik çağrısının ardından Meclis'te partisinin grup toplantısında "Ben de el yükseltiyorum, Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum" demişti.

Özel, dünkü konuşmasını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Dün 'Kürtlere devlet vadet ediyorum' dedim. Ben Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti devletinin eşit, ayrımsız, kendilerini tamamen mensubu hissettikleri eşit vatandaşlığı kemiklerine kadar hissettikleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmalarını öneriyorum."

54087593403-01e970096f-k.jpg

‘Her vatandaşımızın istediği dili konuştuğu ve siyaset yapma hakkına saygı duyacağız’

CHP lideri Özel, konuşmasında şunları kaydetti:

"Meseleye şuradan bakıyoruz. Sayın Bahçeli'nin söylediği söz bir kişiye af ve ona verilecek bir kürsü, lağvolacak bir örgüt her şey tamamdır ise hiçbir şey tamam değildir. CHP, barışa giden, annelerinin gözyaşı dökmesini ve şehit gelmesini engellemek, terör örgütünün ortadan kalkması için her sözü anlamlı bulur. Ama Kürt sorunu yok, bir kişi konuşunca her şey çözülecek diyemezsiniz. Kürtlerin sorunu olup olmadığını devlet değil Kürtler karar verir. Kürtlerin sorunları, 'Kürtler sorun yoktur' diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. Biz de bununla ilgili elimizden gelen her katkıyı ifade etmeye devam edeceğiz.

Türkiye'deki her vatandaşımızın istediği dili konuştuğu ve siyaset yapma hakkına saygı duyacağız. Terör sorunu ve Kürtlerin sorunu birlikte çözülmediği müddetçe ikisi birbirini doğurmaya devam edecektir. Diyarbakır'daki umudu görüyoruz ama bir başarısızlık daha geçen seferki yaşananlardan daha fazla acıyı yaşatabilir. Çok dikkatli olmak zorundayız. Kürtlerin sorunu masaya 86 milyonun oturmasıyla ve demokratik siyaset hakkının tanınmasıyla çözülebilecektir. Kürtlerin sorunlarını görmezden gelenleri Erdoğan'ın sorunlarını gidermek için adım attıklarına yönelik algıları düzeltmek gerekir.

‘Kürtlerin yaşadığı sorunları Meclis'te çözen bir anlayış savunuyoruz’

Mevcut anayasaya uymadıkça, bütün antidemokratik tavırlardan vazgeçilmedikçe anayasayı çiğneyenlerle anayasa yapmayız. CHP'yi masaya bu şekilde çözmek istiyorsanız biz o masaya gelmeyiz. Samimiyetsizliğe itiraz ederiz. Kürtlerin yaşadığı sorunları Meclis'te çözen bir anlayış savunuyoruz. Bu ülkede herkesin geleceği sivil demokratik siyasetten geçer. Bu noktada üzerimize düşen her şeyi yapacağız."

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" diyerek, İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'a bir kez daha çağrıda bulundu.

"Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın," diyen Bahçeli, "Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" sözlerini dile getirdi.

"Terörsüz bir siyaset" için sorumluluk almaya hazır olduklarını belirten Bahçeli sözlerine şöyle devam etti:

"Herkes ittifak halindeyse değil elimizi, gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.